Publisert 29. juni 2007

Sikkerhetsrådet har vedtatt å avslutte FNs våpeninspeksjoner i Irak. I sluttrapporten konstaterer FN-inspektørene tørt at man i framtida bør feste større lit til rapportene fra dem som faktisk inspiserer anlegg i andre land, enn opplysninger fra annet hold.

NTB

FNs våpeninspeksjoner i Irak som ble etablert for å jakte på Saddam Husseins påståtte lagre av masseødeleggelsesvåpen.

Beslutningen om å avslutte våpeninspeksjonene var enstemmig, men Russland avsto fra stemme. FN-kontorene legges ned med øyeblikkelig virkning.

Fire år
Inspektørene har ikke satt sine bein i Irak siden den amerikanske invasjonen for over fire år siden, og Iraks nye ledere har lenge jobbet for å få avsluttet inspektørenes arbeid ettersom kostnadene dekkes av landets oljeinntekter.

I en endelig rapport på hele 1.160 sider slår FNs våpeninspektører i Irak fast at det ikke var masseødeleggelsesvåpen i landet slik USA og Storbritannia hevdet.

Den første gruppen av FN-inspektører, UNSCOM, ble sendt til Irak etter Golfkrigen i 1991.
De neste sju årene ødela de systematisk Saddam Husseins lagre av aldrende kjemiske våpen, kjemikalier og anlegg som kunne brukes til produksjon av biologiske våpen. Samtidig overvåket de avviklingen av det irakiske atomprogrammet.

Bush nektet
I november 2002 kom inspektørene tilbake til Irak, da under navnet UNMOVIC, og gjennomførte i løpet av de neste månedene 731 inspeksjoner på 411 ulike steder. Konklusjonen var at ingenting tydet på at det var startet nye programmer for å utvikle masseødeleggelsesvåpen.

President George W. Bush nektet å feste lit til dette og gikk i mars 2003 til invasjon uten FNs velsignelse. Den offisielle begrunnelsen fra amerikansk side var frykt for Saddams masseødeleggelsesvåpen.

Etter år med okkupasjon har heller ikke amerikanerne funnet slike våpen i Irak, ei heller anlegg eller dokumentasjon som viser at det forelå planer om å utvikle slike våpen.

– Valgte å overse
– USA og Storbritannia valgte å overse våre rapporter og i stedet tro på egen etterretning. Vi ønsket ingen invasjon, vi ønsket inspeksjoner, påpekte UNMOVICs tidligere leder Hans Blix i 2005.

I sin sluttrapport konstaterer FN-inspektørene tørt at man i framtida bør feste større lit til rapportene fra dem som faktisk inspiserer anlegg i andre land, enn opplysninger fra annet hold.

Dette har klar adresse til amerikansk og britisk etterretning, som ble fôret med opplysninger fra eksil-irakere som ivret etter invasjon.

Inspektørenes nåværende leder, Demetrius Perricos, medgir i sluttrapporten at mange av våpenopplysningene Saddam Husseins regime kom med de siste årene, viste seg å stemme.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger