Avvik for Saipem

Publisert 7. februar 2013

Ptil gjennomførte i november i fjor tilsyn med Eni Norge AS og Saipem Norwegian Branch sin ivaretakelse av organisatoriske og menneskelige faktorer ved håndtering av eventuelt tap av brønnkontroll.,Tilsynet var et ledd i en felles aktivitet mellom alle myndighetene i North Sea Offshore Authorities Forum (NSOAF). Som en del av arbeidsprogrammet i NSOAF etter Deepwater Horizon hendelsen i Mexicogulfen i mai 2010, ble det besluttet å gjennomføre en tilsynsserie i fem land; Norge, UK, Danmark, Nederland og Tyskland. Tema var organisatoriske og menneskelige faktorer i forbindelse med brønnkontroll.

Det ble gjennomført to pilottilsyn våren 2012, ett på norsk sektor og ett på britisk sektor. De øvrige tilsynene ble gjennomført høsten 2012.

Ifølge tilsynsrapporten tok tilsynet utgangspunkt i boring av brønn 7122/7-6 Goliat med bruk av «Scarabeo 8», og ble innledet med oppstartsmøte og intervjuer på land i Stavanger 23. november 2012 og i Hammerfest 26. november 2012. Møter, intervjuer, verifikasjon og oppsummering ble gjennomført på innretningen 26. til 28. november 2012.

– Innretningen hadde 4. september 2012 en dramatisk stabilitetshendelse med krengning, og personellet om bord var på tidspunktet for tilsynet fortsatt preget av dette og opptatt av oppfølgingsarbeidet i etterkant, ifølge rapporten.

Målet med tilsynsaktiviteten var at selskapene overfor Ptil skulle demonstrere at det var etablert et fungerende styringssystem og tilhørende arbeidsprosesser som bidrar til ivaretakelse av brønnkontroll.

Det ble funnet avvik knyttet til:

• utforming av kontrollrom og borekabin (Saipem)
• involvering ved øvelser i brønnkontroll (Eni og Saipem)
• innhenting, bearbeiding og formidling av informasjon (Eni og Saipem)
• anvendelse av erfaringsdata og system for læring (Eni og Saipem)
• kvalitetssikring av styrende dokumenter (Eni og Saipem)
• kunnskap om alternative operasjonsmetoder for BOP (Saipem)
• nødsirkulasjonssystem for boreslam (Saipem)

Det ble også identifisert forbedringspunkter knyttet til: nødstrømsforsyning til boreslamloggekabinen (Saipem), styring av endringer (Saipem), barrierestyring (Saipem) og organisasjon, bemanning og kompetanse (Eni og Saipem).

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger