Avvik for Statoil

Publisert 31. mars 2014

Petroleumstilsynet (Ptil) har gjennomført tilsyn med Statoil Petroleum AS og Gullfaks A. Det ble funnet flere avvik og forbedringspunkter.

Tilsynet ble gjennomført i perioden 3. til 7. mars 2014. Målet med tilsynet var å vurdere selskapets styring og ledelse av materialhåndtering, teknisk tilstand på løfteutstyr og løfteoperasjoner og selskapets styring av vedlikehold for løfteutstyr på Gullfaks A.

Det ble funnet avvik knyttet til forbedringspunkt, kompetanse, offshorekraner, løfteredskap, BOP-kran, nødprosedyrer, stillas og personheis.

Ifølge tilsynsrapporten var det ikke sikret at spesialkonstruerte løfteskip i boreområdet er identifisert og at de møter krav i forskrift. Rapporten viser også til manglende kompetanse innen ståltau inspeksjon.

– Det kunne ikke dokumenteres kompetanse og nødvendig opplæring innen kontroll av ståltau for alt personell som gjennomfører kontroll av ståltau. Fagansvarlig hadde opplæring i kontroll av ståltau, men ikke kranførere eller mekanikere som utfører kontroll av ståltau, heter det i rapporten.

Det var også avvik med offshorekran en, to og tre, som var utsatt for varmepåvirkning fra eksosrør.

– Varmepåkjenningen har ført til smelting av smøremidler. Det var fett fra ståltauene på kranbommene, heter det i tilsynsrapporten

Det ble også identifisert mangler ved løfteredskap, i tillegg til feil bruk og mangler i bruksanvisning, ifølge rapporten.

Det var også avvik med Teknisk tilstand på BOP kran.

– Sakkyndig rapport, DNV 07-BGN-5153, revisjon 01, datert 11.7.2007, konkluderer med at levetidsberegningene for BOP kraner med TAG nummer 73-MA11 og 12, at en maksimalt kan operere i et 2-4 års perspektiv, heter det i rapporten.

– Levetidsberegning viser at levetiden er brukt opp med 181 fullasttimer. I følge ISO 12482-1 punkt 3.2/3. skal risikovurdering og påfølgende generaloverhaling utføres når levetiden er brukt opp, heter det videre.

Det var også mangledne trening i nødprosedyrer i boreområdet. Ifølge tilsynsrapporten kom det frem i intervju med borepersonell at det ikke gjennomføres jevnlige øvelser med nødoperasjoner for løfteinnretninger.

Innrapporterte hendelser til Ptil viser at stillas er involvert i rundt 20 prosent av hendelsene innen fallende gjenstander. Med dette som bakgrunn ble det utført en verifikasjon av enkelte stillas i forbindelse med tilsynet for material håndtering, hvor det ble funnet flere mangler.

Ifølge tilsynsrapporten var det også avvik med personheisen.

– Alimak personheis, Tag nummer 73-MC08, er merket med skilt inne i heisen, på dør og over dør. Skiltet inne i heisen og på dør viste at kapasiteten var 500 kg mens skiltet over døren viste at heisen hadde en kapasitet på 1000 kg, heter det i rapporten.

Videre ble det identifisert forbedringspunkt knyttet til, slitasje av ståltau for bom, løfteutstyr, ressursbehov, kompetanse, løfteoperasjoner, teknisk tilstand – rekkverk, rørhåndteringskran – prosedyrer, vedlikeholdssystem, Rørhåndteringskran – samsvarserklæring, Tilkomst til rørhåndteringskran, sikringsporter og sperrekart for boremodulene.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger