Avvik med ventiler og brønnkontrollutstyr på Gullfaks B

Publisert 5. juli 2013

Det ble funnet tre avvik med ventiler og brønnkontrollutstyr på Gullfaks B under tilsyn av Petroleumstilsynet.,Petroleumstilsynet (Ptil) gjennomførte tilsyn med Statoil og Gullfaks B i perioden 18. april til 14. juni. Målet med tilsynsaktiviteten var å verifisere at Statoil hadde etablert nødvendige krav og systemer for å sikre at brønnbarrierer og brønnkontrollutstyr med tilhørende kontrollsystemer ble fulgt opp og ivaretatt på en helhetlig og konsistent måte og at risiko var redusert i tilstrekkelig grad.

Ifølge tilsynsrapporten ble det funnet tre avvik knyttet til ventiler og brønnkontrollutstyr. Det første avviket var at det ikke var gjennomført interne vurderinger av maksimal akseptabel lukketid for sikkerhetsrelaterte ventiler basert på risiko og operative brønnforhold.

Det andre avviket gikk ut på uklare kriterier for utsatt trykktesting av brønnkontrollutstyret (BOP). Ifølge rapporten var det hyppig bruk av interne unntakssøknader i forbindelse med 14-dagers test av BOP i borefasen. Det var fire interne dispensasjoner i løpet av de siste ni månedene.

Det tredje og siste avviket var at ved testing av ventiler blir ikke ytelse og teknisk tilstand fulgt opp slik at feilmodi som er under utvikling kan bli identifisert og korrigert.

– Vi fikk opplyst at testingen av BOP ble gjennomført uten at resultatet fra første test ble registrert, skriver Ptil i sin rapport.
Ifølge rapporten var det heller ingen registrering av antall feiltester eller andre tiltak for å oppnå en god test av BOP.

– Det ble ikke foretatt systematisk oppfølging av ytelsen på BOP. I prosedyre for testing av brønnbarriereelementer for plattformbrønner på Gullfaks er det ikke tydelig hvilke tiltak som er akseptable å gjennomføre før testen eventuelt skal registreres som feilet. Intervjuene viste også at det kan være varierende praksis på innretningen, heter det videre.

Det ble også funnet to forbedringspunkter. Ifølge rapporten var det mangler ved og manglende kjennskap til og etterlevelse av selskapets styrende dokumenter. Det var også manglende bearbeiding (trending) av data over trykkutvikling i ringrom.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger