Avvik for Oseberg H

(Illustrasjon: Statoil)
Publisert 2. desember 2016

Petroleumstilsynet (Ptil) har ført tilsyn med Statoils utforming og forberedelse til bruk av Oseberg H.

Tilsynsaktiviteten ble gjennomført i tiden 4.-5. oktober 2016. Det var en tverrfaglig aktivitet, konsentrert mot utforming og forberedelse til bruk av Oseberg H-innretningen, ifølge Ptil.

Plan for utbygging og drift (PUD) for Oseberg Vestflanken 2, ni kilometer fra Oseberg feltsenter i den nordlige delen av Nordsjøen, ble godkjent i juni 2016.

Feltet er under utbygging og produksjonsstart er planlagt til 2018.

Utbyggingsløsningen som er valgt for Oseberg Vestflanken 2 er en bunnfast, ubemannet brønnhodeinnretning. Innretningen Oseberg H – er en enklere innretning uten nødkvarter og uten helikopterdekk, men med et støttefartøy permanent koblet til innretningen så lenge det er personell der. Dette er et nytt konsept på norsk sokkel.

Tilsynet hadde som mål å verifisere om utformingen og forberedelsene til bruk av Oseberg H er i henhold til kravene i regelverket, og om det legges til rette for forsvarlig drift av innretningen.

Avvik

Det ble funnet tre avvik under tilsynet. Disse omfattet kvalifisering og bruk av nye teknologi og nye metoder, samtidige aktiviteter og evakuering.

Det første avviket gjaldt ifølge tilsynsrapporten mangelfull kvalifisering og prøving av valgte løsninger, ny teknologi og nye metoder for design av «enkel offshorekran», gangbro og støttefartøykran.

– Statoil kunne ikke vise at konseptet for personelltransport og materialhåndtering var i henhold til regelverkets krav til robusthet; heller ikke at ingen enkeltfeil skal kunne føre til en fare- og ulykkessituasjon, heter det i rapporten.

Det andre avviket gjaldt manglende evaluering og risikovurdering av samtidige aktiviteter med gangbro og kraner.

– Statoil kunne ikke dokumentere at det var gjort risikovurderinger av samtidige aktiviteter med fartøy, gangbro og løfteutstyr når støttefartøyet er koblet til Oseberg H med gangbroen, heter det videre i rapporten.

Det siste avviket var at det ikke er gjort analyser som dokumenterer beredskapens robusthet ved evakuering fra Oseberg H i alle operasjonelle situasjoner.

– Det går fram av PUD-en at gangbroen skal være permanent tilkoblet så lenge det er personell på Oseberg H. Statoils presentasjon om beredskap indikerte imidlertid at det kan være begrensede perioder hvor gangbroen ikke er tilgjengelig, heter det i rapporten.

Videre ble det funnet forbedringspunkt knyttet til simulering av gasspredning, grunnlaget for vedlikeholdsprogram, støy, belysning og opplæring av verneombud og involvering.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger