Publisert 4. februar 2000

Sultne bakterier kan være en løsning for økt oljeproduksjon fra dansk sokkel, mener Maersk Oil, som nå lanserer forskningsprosjektet BioRec i EOR-øyemed.

EOR-LøSNING? Maersk Oil og en rekke danske
forskningsinstitusjoner vil bruke bakterier for å forbedre
strømningsraten i brønner, og slik øke utvinningsgraden
med 5-15% (Ill: Shutterstock)

Maersk Oil tror bioteknologi kan være en effektiv og miljøvennlig måte å tvinge mer olje ut av stadig skrinnere, modne danske oljereservoarer, og forskningsprosjektet BioRec skal i løpet av en fireårsperiode finne ut nøyaktig hvor effektivt det kan være.

I snitt, på verdensbasis, ligger over halvparten av all olje igjen i reservoarene når felt stenges ned. Enhanced Oil Recovery-tiltak, eller EOR, kan bidra til forbedringer.

Bedre strømningsrate
BioRec-prosjektet tar sikte på å injisere bakterier i reservoarene. Disse bakteriene vil så vokse og endres, og gradvis endre strømningsraten til den gjenværende oljen. Ekstra enzymer skal tilsettes for å akselerere prosessen, og dersom Maersks beregninger stemmer, kan dette føre til at utvinnelsesgraden kan øke med mellom fem og femten prosent.

Det er like mye som ved CO2-baserte EOR-tiltak, men vil være langt billigere og mer miljøvennlig, mener den danske oljegiganten.

Et problem med bakterieinjeksjon er økt fare for rust i rørledninger, men dette skal igjen motvirkes via de nevnte enzymene. Når det gjelder faren for hydratdannelser (iskrystallisering) i de selvsamme rørene, ønsker forskerne involvert i prosjektet å tilsette animalske proteiner, produsert fra kaldtvannsfisk og skandinaviske biller, of rå forhindre dette. Også det er mer miljøvennlig, sett i forhold til de vanlige, kjemikaliebaserte løsningene.

BioRec er et samarbeidsprosjekt mellom Maersk Oil, det danske Højteknologifondet, biotechselskapet Novozymes, DONG E&P, Danmarks Tekniske Universitet, det danske Teknologiinstituttet og Roskilde Universitet.

Pengestøtten til prosjektet skal komme fra Maersk, DONG og Højteknologifondet, mens selve forskningen skal utføres av institusjonene.

Siste fra forsiden

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger