Publisert 4. februar 2000

Fiberkablene som forbinder plattformer på sokkelen får en kraftig oppgradering gjennom å bytte endepunktene.

Fibernettet som forbinder nesten hundre olje- og gassinstallasjoner i og omkring Nordsjøen skal gjennomgå en kraftig oppgradering, melder Teknisk Ukeblad.

Norske Tampnet som opererer nettet, 1412 kilometer med subsea fiberkabel, skal installere mer fleksibelt IP/MPLS-utstyr på endepunktene på land, og på strategisk plasserte plattformer i Nordsjøen. Det skal gi bedre utnyttelse av infrastrukturen.

Ifølge tidsskriftet skal det nye utstyret, som leveres av Alcatel-Lucent, legges på toppen av eksisterende utstyr for bølgelengdemultipleksing. Det gjør at offshorenettet som per idag har plass til fire bølgelengder der det før var én, i fremtiden vil kunne oppgraderes videre til minst åtte bølgelengder. Samtidig vil det nye nettet være teknologinøytralt, slik at kundene kan legge de tjenestene de ønsker oppå: Den ene bølgelengden vil fremdeles være basert på den linjesvitsjede kommunikasjonsteknologien SDH, som brukes i dag. De tre andre vil bære pakkesvitsjet IP-transmisjon.

– Bølgelengden vi bruker til SDH vil fortsatt ha en kapasitet på 2,5 Gbit/s. Med IP vil vi begynne på 1 Gbit/s per bølgelengde, men vi kan øke dette til minst 10 Gbit/s når behovet melder seg, sier teknisk direktør i Tampnet AS, Anders Tysdal til tidsskriftet.

– Like viktig som kapasitetsøkningen er den fleksibiliteten vi nå får. Et IP-basert nett er mye mer robust om det skulle skje en feil i nettet og det betyr mye for kundene i Nordsjøen, sier han. Oppgraderingen av nettet vil starte i neste uke og er beregnet til å ta mellom to og tre måneder.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger