Publisert 8. mai 2007

Frontene mellom oljenæringen og fiskerinæringen er mindre steile enn de noen gang tidligere har vært. Oljenæringens Landsforening (OLF) tror på en løsning også for Nordland VI og VII.,NTB

–40 års oljehistorie har vel vist at det går an for fiskeri og olje å leve side om side til havs. Stikkordet er dialog, sier fungerende kommunikasjonsdirektør i Oljenæringens Landsforening (OLF), Leif Harald Halvorsen, til NTB.

Han møtte generalsekretær i Norges Fiskarlag, Jan Skjærvø, på Midtnorsk fiskerikonferanse i Kristiansund tirsdag.

Skjærvø bekrefter overfor NTB at kontakten mellom de to viktigste næringene i Norge nesten aldri har vært så god som akkurat nå.

Konfliktområdene
Problemene har vært knyttet til arealkonflikter, forsøpling av havet og seismikk. Utslippene er ifølge OLF betydelig redusert i løpet av de siste årene, og prognosene viser at dette vil gjelde også 2006.

I tillegg er det en uløst sidekonflikt som gjelder kampen om de beste folkene i fiske- og offshoreflåten. Skjærvø er lite tilfreds med at offshoreflåten subsidieres gjennom nettolønnsordningen, uten at fiskeflåten nyter de samme fordelene.

– Vi forsøker nå å få til alternative ordninger, slik at vi kan bli mer likestilt i kampen om lønningene, sier Skjærvø.

Seismikk
Skjærvø sier at de fleste løpende konfliktene i dag er knyttet til seismikk, det vil si oljeindustriens undersøkelser av sjøbunnen.

Det gjelder både arealbeslaget i forbindelse med seismiske undersøkelser og skremmeeffekten seismikkskytingen har på fisken, sier Skjærvø.

Han mener at på dette området må dialogen med oljebransjen bli enda bedre, slik at de seismiske undersøkelsene kan foregå når aktiviteten i fiskeriene er minst.

– Vi er spesielt opptatt av å unngå seismiske undersøkelser i gyteområder. For øvrig er det ikke påvist skader på fiskebestandene som følge av seismikk, sier Halvorsen i OLF.

Sårbare områder
Fiskerinæringens krav er nullutslipp til sjø og at fiskerinæringen ikke hindres i sin virksomhet. Men i noen områder har fiskerinæringen satt foten ned. Det gjelder Nordland VI og Nordland VII, Troms II og Møreblokkene som er viktige gyteområder for sild.

– Vekten av silderognen under gyting utgjør halvannen ganger vekten av Norges befolkning. Det forteller litt om omfanget, og hvorfor vi ikke vil ha uønsket virksomhet i dette området, sier Skjærvø.

Torskens gyting i Lofoten og Vesterålen er også avgjørende for fiskerinæringens holdning i disse områdene.

– De to Nordland-blokkene er interessante leteområder. Vi ønsker naturligvis å kartlegge ressursene under havbunnen og skape verdier ut av ressursene. Vi tror oljenæringen og fiskerinæringen er i stand til å finne løsninger også der, sier Halvorsen.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger