Publisert 22. februar 2006

– Vår granskingsrapport av dødsulykken på Ormen Lange landanlegg på Nyhamna 28.6.2005 påviser en rekke brudd på regelverket. Det sentrale forholdet i forbindelse med hendelsen er at risikoen ikke var vurdert grundig nok, melder Petroleumstilsynet.

Petromagasinet.no

På bakgrunn av dette og øvrige avvik har Petroleumstilsynet gitt pålegg både til Skanska Norge og utstyrsleverandøren Roulunds Codan Norge.

– Flere av avvikene som er beskrevet i Ptils granskingsrapport påpeker mangler i forbindelse med Skanskas gjennomføring av arbeidet på Nyhamna. På tross av et klart krav i en av Skanskas prosedyrer var det ikke tilstrekkelig konkret informasjon eller kunnskap i organisasjonen om utstyret som ble brukt. Denne mangelen var ikke avdekket i forbindelse med egen internkontroll, skriver blant annet Petroleumstilsynet i brevet til Skanska.

Ulykken på Nyhamna

Nyhamna
Foto: Hydro

Ulykken skjedde tirsdag 28. juni like før klokka 19.00. Tre mann arbeidet med å injisere sement ned i borehull i sålen i en av de to fjellhallene (kavernene) ved Ormen Lange-anlegget på Nyhamna. Sementen ble presset ned i borehullene under stort trykk (60-70 bar). Under utskruing av injeksjonsrøret løsnet pakkeren som ble presset ut av borehullet med stor kraft. Den øvre del av røret med håndtak traff en av arbeidstakerne i halsregionen og påførte ham så store skader at han døde samme kveld, går det fram av ulykkesbeskrivelsen i granskingsrapporten.

Granskingen avdekket at sementinjeksjon ikke var vurdert å være en risikofylt arbeidsoppgave.

Granskingen avdekket også at det hadde vært to hendelser til på Nyhamna hvor injeksjonspakkere hadde blitt presset ut av borehullet med stor kraft. Ingen av hendelsene ble rapportert og registrert, gikk det fram av granskingsrapporten til Petroleumstilsynet.

Mangelfull kunnskap hos Skanska om utstyret som ble brukt ble også påpekt i rapporten, og Skanska fikk pålegg om å bedre sikkerhetsrutinene sine på en rekke områder.

Byggherren Hydro slapp pålegg, men ble anbefalt å vurdere effekten av de tiltak selskapet har iverksatt på Nyhamna for ivareta sin plikt til oppfølging.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger