Publisert 4. februar 2000

KOMMENTAR: Petoro bytter for første gang andeler i produserende felt mot andeler i et utbyggingsprosjekt. Hvorfor det?

Bent Mathisen er senior markedsanalytiker innenfor oljeservice. Han er autorisert finansanalytiker fra Norges Handelshøyskole og innehar en mastergrad i finans fra University of Wyoming. Han har tidligere blant annet vært redaktør og analytiker i Morningstar og økonomisjef innen kommunal sektor. Han skriver kommentarer for PETROmedia som privatperson.
MULIG ALTERNATIV: En subsea tie back til Heidrun er blant de mulige utbyggingsalternativene til Maria. (Foto: STATOIL)

Uken før påske var det en interessant byttehandel hvor Petoro og Faroe Petroleum byttet felt seg imellom. Petoro valgte å bytte bort andeler i flere produserende felt; Njord, Brage og Ringhorne øst mot Faroe Petroleums 30 prosent andel i det såkalte Maria-funnet. Et funn med en antatt størrelse på 60- 120 millioner fat olje og 2-5 Sm3 gass, et solid funn i dagens målestokk. Samtidig beholder Petoro ansvaret for å avvikle og fjerne feltene når den tid kommer (ansvar i forhold til eierandelen de har solgt), dermed slipper Faroe avviklingskostnadene og risikoen som ligger i at avviklingen kan bli dyrere enn beregnet.

Det interessante her er at det er første gang Petoro bytter bort andeler i produserende lisenser mot andeler i felt hvor det ennå ikke er levert inn en Plan for Utbygging og Drift (PUD). Petoro bytter med andre ord bort sikre inntekter, mot fremtidig usikre inntekter. Hvorfor inngår Petoro en slik avtale?

Forsikre seg om utbygging?
Kan Petoro ha inngått avtalen for å forsikre seg om at funnet faktisk blir utviklet og at dette skjer i løpet av de nærmeste årene? Med tanke på at ingen av partnerne har erfaring med feltutbygginger på norsk sokkel, kan Petoro i samarbeid med myndighetene, ha innsett at den beste løsningen er at Petoro går inn og tar en eierandel i feltet. I tillegg til at dette mest sannsynlig vil føre til en raskere utbygging er det samtidig betryggende, både for de andre partnerne, men også for industrien i form av tidligere tilgang til kontrakter, at man nå har fått en så solid aktør med på laget.

Det er som nevnt interessant å legge merke til at Petoro fortsatt beholder ansvaret for fjerningen og avviklingen av feltene i forhold til den andelen Faroe Petroleum overtok. Dette kan være gjort for å forsikre seg om at alle lisenshaverne har den nødvendige kompetansen og kapitalen for å kunne dekke kostnadene knyttet til avviklingen. Samtidig som det selvsagt var en del av prisen; skulle Faroe fått ansvaret for å dekke sin del av avviklingskostnadene måtte de enten fått penger i tillegg eller også andre feltandeler.

Strategiendring?
Spørsmålet blir da om Petoro nå delvis endrer strategi for å ta en sterkere del i utviklingen av norsk sokkel. Avdelingsdirektør Johan A. Alstad i Olje- og energidepartementet har uttalt at dette må sees på som en enkeltstående transaksjon og at staten ikke har noen konkrete planer om ytterligere porteføljejusteringer.

Ser man derimot på utviklingen, med en raskt dalende oljeproduksjon og en rekke lisenstildelinger de siste årene hvor felt utelukkende er delt mellom selskaper uten operatør- erfaring på norsk sokkel, kan det tenkes at dette ikke er siste gang Petoro foretar en slik byttehandel. Det er sannsynlig at staten gjennom Petoro har innsett at om funn skal utvikles raskt og effektivt, bør minst en av partnerne ha solid erfaring fra norsk sokkel. Med tanke på at staten ikke har noen direkte innflytelse i Statoil, kan man sikre dette ved at Petoro bytter til seg andeler i funn, slik som her.

Bedre utnyttelse av ressursene
For staten og Petoro vil nok fortsatt de største verdiene ligge i å sørge for økt utvinning fra produserende felt. Samtidig er det viktig å huske at i produserende felt er Petoro partner med oljeselskaper som både har stor kunnskap og erfaring fra norsk sokkel, mens dette ikke er tilfelle i mange av de lisensene som er tildelt de siste årene. Ved å bytte feltandeler slik Petoro nå har gjort, i felt hvor det er gjort funn, kan dette føre til en bedre utnyttelse av Petoro’s ressurser og kanskje også en høyere sluttsum for det norske samfunnet, som jo henter opp de største verdiene fra den norske kontinental sokkelen.

Avslutningsvis er det verdt og nevne at landsmøtet i Ap før påske vedtok å styrke Petoro. Med dette har de tre største partiene på Stortinget tatt til orde for å endre selskapets rolle, noe som lover godt for fremtiden.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger