Iran-avtaler fremmer norsk eksport

(Foto: Frode Øverland Andersen/UD)
Publisert 18. august 2016

Eksportkreditt Norge og GIEK har inngått intensjonsavtaler med Iran som tilrettelegger for økonomisk samarbeid mellom de to landene.

Intensjonsavtalene, som ble signert i Teheran onsdag formiddag, er såkalte Memorandum of Understanding (MoU) med Export Guarantee Fund of Iran (EGFI) og Organization for Investment Economic & Technical Assistance of Iran (OIETAI).

Dermed kan Eksportkreditt Norge og GIEK være med på å legge til rette for økt handel med Iran.

– Fra norsk side ønsker vi større samhandel med Iran og bedre tilgang for norsk næringsliv. Avtalene som nå inngås er med på å legge til rette for dette gjennom å gi norske eksportører like gode konkurransevilkår som andre lands eksportører, sier utenriksminister Børge Brende.

Muligheter i Iran

Etter at sanksjonene mot Iran ble lettet tidligere i år, har Eksportkreditt Norge og GIEK fått et økende antall henvendelser fra norske eksportører.

Les mer: Iran-avtale kan føre til ytterligere oljeprisfall

– Norske bedrifter ser nå muligheter i Iran. Iranske myndigheter ser på sin side at norsk teknologi og kompetanse kan spille en rolle for å fostre økonomisk vekst i landet, sier Olav Einar Rygg, fungerende administrerende direktør i Eksportkreditt Norge.

– Disse intensjonsavtalene vil først og fremst kunne komme norske eksportbedrifter til gode, som igjen vil bidra til å sikre og skape arbeidsplasser hjemme i Norge, sier Rygg.

Han får støtte fra administrerende direktør i Garantiinstituttet for Eksportkreditt (GIEK), Wenche Nistad.

– Eksportfinansiering gjør det lettere for norske eksportører å konkurrere om kontrakter i Iran ved å tilby et salgsargument når de ønsker å selge sine produkter og tjenester i landet. Flere andre land har allerede inngått lignende intensjonsavtaler, og norske eksportører får nå like gode konkurransevilkår, sier Nistad.

De prospektive transaksjonene er fortsatt i en relativt tidlig fase, og alle søknader om finansiering følges opp etter gjeldende rutiner når det gjelder kredittrisiko, miljø og sosiale forhold, og antikorrupsjon.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger