Publisert 4. februar 2000

Norecos Eik-prospekt, Statoils King Lear, samt en jevnt over hektisk aktivitet på norsk sokkel fører til et digert behov for rigger. Det skaper utfordringer.

(Artikkelen står på trykk i Petromagasinet, utgave 2, 2012)

Med både Havis-funnet og Skinfaks Sør-funnet tidlig i januar, ble leteåret på norsk sokkel sparket godt i gang fra begynnelsen. Primo mars kunne dessuten Statoil og partnere bekrefte volumene i Skrugard etter boringen av Skrugard Appraisal. Og dette er bare begynnelsen på leteåret.

– 2012 kommer til å være et aktivt leteår for Statoil. Vi kommer til å ligge på omtrent samme boreaktivitetsnivå som i 2011 med omtrent 20-25 lete/avgrensningsbrønner til sammen som operatør og partner, sier informasjonsansvarlig for Statoils oppstrømsaktivitet i Norge, Ola Anders Skauby.

Havis, Crux, King Lear og Eik
– Omtrent 40 prosent av alle våre brønner på norsk sokkel i 2012 vil være ILX brønner, altså infrastrukturnær leting. Disse kan gi raske og verdifulle fat til Statoil siden de kan kobles til eksisterende infrastruktur, sier han.

LES MER:

– Dreier seg om rett utstyr til jobben

Skauby har tidligere nevnt tre prospekter som ekstra spennende for selskapet i 2012.

– Vi vil fremheve tre brønner i 2012: Havis i Barentshavet, der det ble gjort funn i januar, samt Crux i Nordsjøen og til sist King Lear, også i Nordsjøen.

Alle disse tre brønnene har selskapet sett på som potensielle såkalt high impact-brønner, som vil si at det enten er 250 millioner utvinnbare oljeekvivalenter totalt, eller 100 millioner til Statoil.

Tidligere denne måneden viste det seg dog at Crux var tørr .

I tillegg til Statoils leteaktivitet, har de andre selskapene mye å by på. Blant annet skal Noreco bore Eik, Det norske er godt i gang med Storebjørn, og Lundin skal bore Albert i Norskehavet, minst tre avgrensningsbrønner på Johan Sverdrup, samt Luno 2. Mange av dem i løpet av de tre kommende månedene.

Vil øke fokus på produksjon
Oljedirektoratets (OD) prognoser for 2012 er at det skal bores totalt 49 letebrønner på norsk sokkel: 9 brønner i Barentshavet, 11 i Norskehavet og 29 i Nordsjøen.

– Dette tallet kan selvfølgelig endre seg, sier pressekontakt Eldbjørg Vaage Melberg i OD.´

Samtidig, leting er kun den ene siden av riggbehovet i Norge. Ifølge åm-utvalgets rapport trenger mellom 3000 og 5000 brønner vedlikehold på norsk sokkel, samt at antallet utviklingsbrønner (produksjon, injeksjon og observasjon) sannsynligvis ikke blir færre enn i 2011. Da var tallet 128. Av dem var 101 produksjonsbrønner.

– De siste årene har antallet utviklingsbrønner gått ned år for år. Da cashbackordningen kom, førte dette til mer leting. økt leteaktivitet har på sitt vis tatt rigger fra produksjonsboring. Likevel viser analyser vi har gjort at riggmangel ikke har bidratt mye til nedgangen i produksjonsboring. Det har rett og slett vært mindre fokus på dette. Statoil har nylig gitt signaler om at de nå vil øke fokuset på produksjonsboring, så det er grunn til å forvente at tallene vil øke i 2012-2013, sier Erik Wold, partner i Rystad Energi.

66,5 mrd til produksjonsboring
I Oljedirektoratet er de i aller høyeste grad obs på riggkapasiteten i Norge.

– Behovet for brønner de nærmeste årene overstiger hva som er mulig å få til, gitt tilgangen på rigger. Prosjekt vil bli utsatt på grunn av manglende riggkapasitet, sier pressekontakt i Oljedirektoratet (OD) Eldbjørg Vaage Melberg.

– Derfor er det også spennende å se om nye rigger de nærmeste årene kommer inn på sokkelen i forhold til plan, eller om de blir forsinket, fortsetter hun.

Tilsammen skal 66,5 milliarder kroner brukes på produksjonsboring på norsk sokkel i 2012, viser 1. kvartalsbergeningene fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). Av dette skal 13,6 milliarder brukes på boring i forbindelse med feltutbygginger, mens 52,9 milliarder brukes på boring på felt i drift. I tillegg vil 29,5 milliarder kroner brukes på leting og konseptstudier, hvorav brorparten vil gå til leteboring.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger