Bekrefter etterforskning

Publisert 14. mai 2013
ESA bekrefter at de på anmodning fra EU-kommisjonen i dag gjennomførte en uanmeldt kontroll hos Statoil relatert til aktiviteter og tjenester innenfor sektorene for råolje, raffinerte oljeprodukter og biodrivstoff.

ESAs fungerende informasjonssjef for Legal & Executive Affairs Nicole Portheim ønsker ikke å kommentere saken overfor Petro Media News, utover det ESA allerede sier om saken på sine hjemmesider:

Ifølge ESAs (EFTAs overvåkningsorgan) hjemmesider, er det EU-kommisjonen som etterforsker saken. EU-kommisjonen ønsker å undersøke om Statoil kan ha ”overtrådt konkurransereglene i EØS-avtalen og i EU-traktaten.” Bevismaterialet ESA, med bistand fra Konkurransetilsynet, innhenter under kontrollen i Norge, vil bli overlevert til EU-kommisjonen som bestemmer hvordan saken skal følges opp videre.

Videre sier ESA at ”uanmeldte kontrollbesøk er et innledende skritt i etterforskningen av mulig konkurransebegrensende atferd eller misbruk av en dominerende stilling. Selv om ESA eller EU-kommisjonen foretar slike kontrollbesøk betyr det ikke at et selskap har gjort seg skyldig i konkurransebegrensende atferd. Kontrollen foregriper heller ikke utfallet av selve etterforskningen.”

Det er ingen bestemt tidsfrist for når en etterforskning av mulig konkurransebegrensende atferd må fullføres. Varigheten av en etterforskning vil avhenge av en rekke faktorer, herunder sakens kompleksitet, i hvilken grad selskapene samarbeider under etterforskningen og hvordan selskapene utøver sin rett til å forsvare seg.

Om kontroll av foretak:

ESA har laget et eget skriv som klargjør hva som gjelder ved kontroll av foretak:

ESA har myndighet til å gjennomføre kontrollbesøk hos foretak når det er nødvendig for å utføre de oppgaver som ESA er tillagt innenfor konkurranseområdet. Kontroller er et innledende skritt i etterforskingen i konkurransesaker og innebærer ikke at foretaket som undersøkes har gjort seg skyldig i konkurransebegrensende atferd. Ved undersøkelse av mulige overtredelser av konkurransereglene respekteres foretakenes rett til å forsvare seg fullt ut.

Hva innebærer en kontroll?
Når det er nødvendig for å oppfylle de oppgaver som ESA er tillagt på konkurranseområdet, kan ESA gjennomføre kontroller i lokalene til foretak i EFTA-statene. Under gjennomføringen av en kontroll har ESA myndighet til å undersøke og ta kopier av bøker og forretningsdokumenter, også i elektronisk format, og til å be om at representanter for foretaket eller foretakets ansatte avgir forklaringer.

Uanmeldte kontrollbesøk er et innledende skritt i etterforskningen av en mistanke om konkurransebegrensende atferd. Det faktum at ESA gjennomfører en kontroll betyr ikke at foretaket er skyldig i konkurransebegrensende atferd, ei heller foregriper dette utfallet av etterforskningen.

Det er ingen bestemte tidsfrister for når en etterforskning innenfor konkurranseområdet skal være avsluttet. Varigheten av etterforskningen avhenger av en rekke faktorer, herunder sakens kompleksitet, i hvilken grad de berørte foretakene samarbeider under etterforskningen og deres utøvelse av sin rett til å forsvare seg.


Hvilken myndighet har ESAs kontrollører?

Ved gjennomføring av en kontroll har ESAs kontrollører rett til å utføre en rekke oppgaver som gjør dem i stand til å innhente informasjon. Dette inkluderer rett til å gå inn i foretakets lokaler, rett til å undersøke bøker og forretningsdokumenter (både fysiske og elektroniske dokumenter), rett til å ta kopier (både fysiske og elektroniske), rett til å forsegle forretningslokaler og dokumenter, rett til å be foretakets ansatte om å avgi forklaringer om faktum og om dokumenter som er gjenstand for kontroll og å foreta nedtegnelse av svarene.


Hvor lang tid bruker kontrollørene hos foretaket?

Tiden det tar å fullføre en kontroll i lokalene til et foretak varierer fra sak til sak avhengig av en rekke faktorer, inkludert kompleksiteten i de relevante produktmarkedene, arten av den antatte konkurranseskadelige atferden, omfanget av bøker og dokumenter som skal undersøkes, hvordan dokumentene er lagret og organisert og i hvilken grad foretaket samarbeider under kontrollen osv.

I de fleste tilfeller vil kontrollen i foretakets lokaler ta flere dager.


Dette er en sak som EU-kommisjonen har myndighet til å undersøke. Hvorfor kontrollerer ESA foretak i Norge og ikke EU-kommisjonen?

Det er flere myndighetsorganer som kan etterforske mulige brudd på konkurransereglene i EØS. EU-kommisjonen, ESA og nasjonale konkurransemyndigheter i EFTA-statene.

I saker under EØS-avtalen som håndteres av EU-kommisjonen, kan kommisjonen be om at ESA gjennomfører en kontroll i lokalene til foretak i EFTA-statene. Dette er et eksempel på at de to overvåkningsorganene samarbeider under EØS-avtalen. EU-kommisjonen har ikke myndighet til selv å gjennomføre kontroller på EFTA-statenes territorium.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger