Bekrefter om forskningssenteret

Publisert 29. mai 2013

Olje- og energidepartementet (OED) har bekreftet at det nye forskningssenteret for petroleum i Arktis legges til Tromsø.,Petro.no/Petronord.no meldte tidligere idag at Senter for Arktisk Petroleumsforskning var besluttet lagt til Tromsø . Nå bekreftes dette av OED.

– Norges forskningsråd har besluttet å legge det nye forsknings- og kompetansesenteret for petroleumsvirksomhet i Arktis til Tromsø, melder OED. Videre sier meldingen at “forskningsmiljøet ved senteret i Tromsø skal bidra til å løse utfordringer for petroleumsutvinning i arktiske strøk. Forskningen skal foregå i samarbeid med andre forskningsmiljøer i Norge og utlandet. OED og Utenriksdepartementet (UD) står sammen om finansieringen av senteret. I tillegg til midlene fra staten, vil senteret også få bidrag fra næringslivet.

– Økt kunnskap og ny teknologi vil styrke den økende petroleumsaktiviteten i nordområdene. Etableringen av det nye senteret er en milepæl i arbeidet med å bygge kompetanse i Nord-Norge. Søknaden fra Tromsø oppfyller alle de kriterier vi har satt, og det er svært gledelig at arbeidet nå kan starte for fullt, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe i meldingen.

– Norge skal bli ledende på kunnskap om nordområdene. Senteret vil styrke norsk kunnskap om petroleumsaktivitet i Arktis som er et sentralt felt i nordområdearbeidet, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Senteret er en oppfølging av Petroleumsmeldingen, Meld. St. 28 (2010-2011), hvor Olje- og energidepartementet varslet at grunnlaget for et slikt senter ville bli vurdert. Tilrettelegging av forsvarlig utnyttelse av petroleumsressursene i nord er også et satsningsområde i Nordområdemeldingen (Meld. St. 7 (2011-2012)).

Forskningsrådet vil stå for den faglige oppfølgingen av det nye senteret. Sentrale kriterier for tildeling er faglig styrke og kvalitet, involvering og medfinansiering fra næringsliv, og tilknytning til ledende fagmiljøer i andre deler av landet og utlandet.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger