Publisert 4. februar 2000

Statens Forurensingstilsyn er bekymret for det økende antallet forurensende hendelser offshore. – Dette er en alvorlig trend, slår avdelingsdirektør fast.,

ALVORLIG TREND: Signe Nåmdal hos SFT ser
alvorlig på statistikken. (Foto: SFT)

Tallenes tale er klar. I 2004 var det 41 hendelser med akutte utslipp offshore, for 2005 var tallet 43, mens i 2006 var det helt nede på 34. I fjor spratt grafen opp igjen, og landet på 54 hendelser.

Alvorlig
– Det er her snakk om et økende antall utslipp, og ikke økt volum. Veldig mye er knyttet til slangebrudd, rutinesvikt og manglende vedlikehold. Dette er en alvorlig trend, mener Signe Nåmdal, avdelingsdirektør for klima og industri hos Statens Forurensingstilsyn.

– Hva sier dette om HMS-satsingen på norsk sokkel?
– Dette er et område som vi ser at det ikke går så bra som man forventer at det skal gå. Alt dette er jo utslipp som ikke skal forekomme, sier Nåmdal til Oilinfo.

Mulig med nullvisjon
Beredskapsdirektør Johan Marius Ly i Kystverket uttrykket også bekymring for utviklingen, men tror fortsatt at en nullutslippsvisjon er innenfor rekkevidde.

– Det går mye på hvordan en konstruerer systemene rundt, med muligheter for avrenning og lignende. Dette er ting som blir ivaretatt på nye konstruksjoner, men mange av konstruksjonene på norsk sokkel er fra 70-tallet, og der er ikke disse tingene så lett, forteller Ly til Oilinfo.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger