Publisert 4. februar 2000

Om ett års tid vil oljeprisen gjøre et kraftig byks, tror oljeanalytiker i Nordea Thina M. Saltvedt. Men på kort sikt, vil oljeprisen få en forsiktig vekst.

Macro oljeanalytiker i Nordea, Thina M. Saltvedt, på Marinteknologikonferansen i Bergen denne uken.
(Foto: ELISABETH FIVEALND)

– I slutten av 2011 og i begynnelsen av 2012 begynner vi å nå samme etterspørselsnivå som vi hadde før finanskrisen, og da er det grunn til bekymring for press i markedet. Derfor forventer vi kraftig prisoppgang for olje, sier Saltvedt under Marinteknologikonferansen i Bergen denne uken.

Hun ble invitert til å holde foredrag om oljeprisen. Spørsmålet er om den vil holde seg på dagens nivå eller om den vokser opp mot 150 dollar fatet, slik den var før finanskrisen.

Saltvedt spår at oljeprisen på kort sikt vil få en mer forsiktig vekst framover, men at den i 2012 vil gjøre et kraftig hopp.

Brå oppgang
– Oppgangen kan komme brått, og litt av årsaken til det er bedre balanse i boligmarkedet i USA. Den amerikanske økonomien er avhengig av forbrukerne, og USA er fortsatt et lokomotiv for verdensøkonomien, sier Saltvedt, som ikke er sikker på om uroen for høy gjeld i europeiske land som Hellas er over. Derfor vil veksten være forsiktig på kort sikt. Men samtidig vil investeringsnivået øke kraftig.

– Under finanskrisen ble flere prosjekt stoppet blant annet oljesandprosjektet i Canada, også flere andre prosjekt i Russland, Nordsjøen og Midtøsten. Men dette begynner det nå å bli fart på, og i Norge vil investeringene til neste år være rekordhøye, påpeker analytikeren.

Store lagre
Dagens og morgendagens nivå av produksjon, vil også bidra til å påvirke.

– Produksjonen har fortsatt å øke, men vi finner mindre. På ett tidspunkt må vi endre produksjonen, eller så må prisene gå kraftig opp. Lagernivået i Japan, USA og de europeiske landene er også høye nå, og Opec-landene har ekstra kapasitet for å øke produksjonen hvis noe skulle skje, legger hun til.

Framvoksende storøkonomier som Kina, India og Midtøsten vil få størst vekst og trenger mest råvarer, mens OECD-landene har nådd etterspørselstoppen med energieffektivisering.

– For første gang i år har Saudi Arabia eksportert mer olje til Kina enn til USA, og det er en trend som vil fortsette, mener Saltvedt.

Hun tror også at oljekatastrofen i Mexicogolfen vil påvirke regelverket i USA, men hun tror ikke på strengere regler enn det Norge alt har. Borestoppen har forsinket igangsettelse av nye prosjekt, men halvparten av investeringer vil komme i nye offshore-prosjekt, tror analytikeren.

økte gasspriser
Enorme oljeressurser i Irak vil være med på å påvirke oljeprisen, men på grunn av politisk ustabilitet og korrupsjon, vil produksjonen få en forsiktig vekst mot potensialet på 12 millioner fat olje per dag, mot dagens to millioner fat olje, framholder Saltvedt.

økt leting etter skifergass, vil også påvirke gassprisene. Nordea-analytikeren tror også på økte gasspriser, men hun tror veksten ikke vil bli like brå og kraftig som oljeprisveksten.

– Prisene på naturgass vil være lavere enn olje, nettopp på grunn av skifergassen. Men tilgang på ny gass kan også gjøre at vi finner flere bruksområder fordi gass er mer miljøvennlig enn olje og kull, legger Saltvedt til.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger