Publisert 4. februar 2000

Myndighetene er urolige for at det høye aktivitetsnivået kan påvirke sikkerheten i petroleumsvirksomheten.

Klarer næringen å balansere aktiviteten i forhold til tilgjengelig kapasitet og kompetanse? Hva om strikken strekkes for langt? Ptil er bekymret. Det skriver de på sine hjemmesider .

– For å opprettholde sikkerhetsnivået er det er helt avgjørende at næringen sørger for å ha tilstrekkelig kapasitet og kompetanse, sier tilsynsdirektør Ingvill Hagesæther Foss i Ptil.

Kjent utfordring
Nye utbygginger, modifikasjoner av eksisterende innretninger og tiltak for levetidsforlengelse utgjør en mengde arbeids- og ressurskrevende oppgaver, i tillegg til vanlig drifts- og vedlikeholdsoppgaver.

Mangel på kapasitet og manglende kompetanse har vært i myndighetenes søkelys i flere år. Ptil har sett eksempler på at aktører ikke viser forståelse for hva som kreves for å drive forsvarlig virksomhet på norsk sokkel.

To ganger i løpet av de siste ti årene har Ptil vært nødt til å avslå søknader om samtykke til leteboring fordi operatørselskapene som søkte, ikke hadde tilstrekkelig kapasitet og kompetanse.

– Vi opplever det av og til, men det hører heldigvis til sjeldenhetene. For dette er ikke en rolle vi som myndigheter ønsker å ha. Vi ønsker ikke å motta søknader om prosjekter som aktørene ikke har kompetanse eller kapasitet til å gjennomføre, sier Hagesæther Foss.

Eget ansvar
– Selskapene må vurdere om de har nok folk, og om de har tilstrekkelig kunnskap og erfaring til at oppgavene kan gjennomføres sikkert og i henhold til regelverket. Dette er forhold som aktørene selv må ta stilling til. Ptil vil følge opp – blant annet gjennom tilsyn – at selskapene tar dette ansvaret, poengterer tilsynsdirektøren.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger