Publisert 11. januar 2006

Petroleumstilsynet (Ptil) ser en bekymringsfull skadeutvikling innen olje- og gassvirksomheten.

NTB

– Den positive trenden for alvorlige personskader er snudd, og det bekymrer oss. Dette vil vi ta tak i, også overfor industrien, sier direktør Magne Ognedal i Ptil til NTB.

Onsdag presenterte Ognedal status fra fjoråret på området helse, miljø og sikkerhet (HMS) i olje- og gassindustrien.

Han lover at arbeidet med å finne årsak til økningen i alvorlige personskader vil bli prioritert, og regner med å kunne si noe mer om årsaken senest i midten av neste måned. Det endelige svar vil bli offentliggjort i Ptils risikorapport, som planlegges offentliggjort 28. april.

Hektisk år
Ifølge Ptil-direktøren var 2005 det mest hektiske året noensinne for Petroleumstilsynet. Utblåsningen på Snorre-plattformen satte sitt alvorlige stempel på året.

– Det hektiske året illustrerer økt virksomhet både på land og offshore, sier direktør Ognedal.
Utblåsningen på Snorre medførte rekordbot for Statoil på 80 millioner kroner.

Men også en dødsulykke på land på Nyhamna i Møre og Romsdal, anlegget som skal ta imot gassen fra Ormen Lange, preget året.

– Heldigvis hadde vi ingen dødsulykker offshore i fjor – i olje og gass offshore har det ikke vært dødsfall siden 2002. Derimot er den positive trenden når det gjelder alvorlige personskader dessverre snudd, sier Ognedal.

Alvorlig skadeår
Kategorien «alvorlige personskader» omfatter blant annet hodeskader, forgiftning, tap av bevissthet, hjernerystelse, skjelettskader, hel eller delvis amputasjon.

Utviklingen siden 2002, da det ble registrert 52 slike skader, har vært positiv år for år – inntil i fjor: 2003 – 45 alvorlige personskader, 2004 – 30. Omslaget kom allerede første halvår 2005, som er registrert med 26 tilfeller.

– Vi mangler oppdaterte tall, men det ligger an til en markert økning i antall alvorlige personskader. Sammen med industrien vil vi gjennomgå materialet og analysere oss fram til hvorfor utviklingen går feil vei, sier Ptil-direktøren.

Utfordrer
Lyspunktet i olje- og gassvirksomheten er resultatene av arbeidet med å redusere hydrokarbonlekkasjer på sokkelen.

– I 2003 utfordret vi industrien til å redusere disse lekkasjene med 50 prosent inntil utgangen av 2005. Vi har klart en reduksjon på mer enn 50 prosent. Nå utfordrer vi industrien til ytterligere 50 prosent reduksjon innen 1. januar 2009. Vi har godt håp om at den tar utfordringen. Det er en realistisk målsetting, slik vi ser det, sier Ognedal.

Barentshavet
Petroleumstilsynet har også vurdert virksomheten i Barentshavet. Her er hovedbudskapet fra Ptil todelt:

For det første: all menneskelig virksomhet medfører en risiko. For det andre: på generelt grunnlag mener Ptil at virksomheten i Barentshavet kan foregå innenfor akseptabel risiko.

– Men hver enkelt aktivitet må vurderes konkret for at vi skal kunne forvisse oss om at det skjer med en risiko som vi kan godta, sier Ptil-direktør Magne Ognedal til NTB.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger