Bellona aksjonerer mot West Hercules og Toutatis

Frederic Hauge. (Foto: Arkiv)
NTB
Publisert 29. oktober 2019

Bellona er på vei ut til Trænarevet på Helgeland for å aksjonere. De skal holde stand i området hvor det er åpnet for leteboring.

Aktivister både fra Bellona og Natur og Ungdom er på vei ut i båt.

– Vi venter å ankomme stedet i kveld og er dermed framme i god tid før oljeriggen kommer, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.

Boreriggen West Hercules fra det tyske oljeselskapet Wintershall Dea satte lørdag kursen nordover for en prøveboring nær Trænarevet. Ifølge Hauge vil riggen ankomme i løpet av natten eller onsdag morgen.

Avslag på klage

Natur og Ungdom, Bellona, Norges Miljøvernforbund (NMF) og Norges Kystfiskarlag vant ikke fram med sin klage på et vedtak om å tillate prøveboring nær Trænarevet på Helgeland.

Mandag ble det kjent at Klima- og miljødepartementet opprettholder Miljødirektoratets tillatelse etter forurensningsloven for letebrønnen Toutatis i Norskehavet.

Direktoratet har tidligere konkludert med at boringen er planlagt gjennomført innenfor gjeldende regelverk.

Bellona-Hauge provosert

– Etter en omfattende saksbehandling og faglig gjennomgang finner departementet at det ikke er grunnlag for å kunne omgjøre den beslutningen, sa klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Denne uttalelsen provoserer Hauge.

– Vi har et behov for å markere at det i denne saken har gått skikkelig galt. Vi ble ikke akkurat mindre provosert av Elvestuens uttalelser, sier Hauge.

Tar opp saken i Stortinget

Også Miljøpartiet De Grønne reagerer på at regjeringen nå tillater prøveboringen og vil foreslå i Stortinget at dette stanses.

Prøveboring må stanses både ved Trænarevet samt andre havområder som er planlagt innlemmet som et særlig verdifullt område i den kommende nasjonale planen for marine verneområder, vil partiet foreslå.

Vil ha granskning

Bellona-Hauge reagerer også på at selskapet sendte oljeriggen nordover før klagen deres var ferdigbehandlet. Han mener dessuten at saksgangen ikke har vært forsvarlig, noe han mener at de kan dokumentere.

Etter aksjonen vil Bellona sende over disse dokumentasjonene til Riksrevisjonen.

– Jeg håper det blir en granskning, sier han.

Elvestuen viste mandag til at beslutningen om å åpne for leteboring ble tatt i 2011.

– Denne klagesaken dreier seg derfor ikke om hvorvidt det skal åpnes for petroleumsvirksomhet i området eller ikke. Temaet for klagesaken har vært en miljømessig vurdering etter forurensningsloven av den konkrete boretillatelsen, sa Elvestuen.

Siste fra forsiden

+

Oppdaterer med flere nye avtaler for Transocean-rigger

Vår Energi har gjort oljefunn i Nordsjøen

+

Trenger flere svar – returnerer til Heisenberg-funnet

Brann på Statfjord A

+

Skal bore pilotbrønner på Lunde og Ørn

Granskingsrapport klar: – Hendelsen hadde potensial til å bli en dødsulykke

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger