Publisert 4. februar 2000

Bellona har i dag anmeldt Statoil for brudd på forurensingsloven, på bakgrunn av lekkasjen fra avfallsbrønnen på Veslefrikk A.

På norsk sokkel finnes i dag rundt 300 injeksjonsbrønner, hvorav 113 brukes til avfall. Av de 113 er det påvist lekkasjer fra 14 av avfallsbrønnen i perioden 1197 til 2009. Statoil er operatør for 13 av lekkasjebrønnene mens ExxonMobil opererer den siste.

Dagens anmeldelse av Statoil er ifølge Bellona den første i rekken av flere anmeldelser Bellona jobber med. Anmeldelsen gjelder lekkasjen fra Veslefrikk A, hvor en avfallsbrønn hadde lekket ut væske fra krateret. Det ble funnet et stort krater på 10 x 8 meter fire meter fra den ene leggen på plattformen. Videre undersøkelser avslørte ytterligere 12 groper i nærområdet til plattformen.

– Vi vet at det i avfallsbrønnen til Veslefrikk er deponert både røde og svarte kjemikalier- giftige stoffer som ikke skal slippes ut i miljøet. Men når det oppstår lekkasje, og man finner tungt borekaks i gropene på havbunnen, vet vi at de svare og røde kjemikaliene er lekket ut, sier Bellona-leder Fredric Hauge på organisasjonens egen nettside.

Nå ønsker Bellona at politiet etterforsker hvor store konsekvenser slike utslipp får for miljøet rundt.

I tillegg vil Bellona at politiet etterforsker hvorvidt sikkerheten til mannskapet om bord Veslefrikk A kan ha vært i fare.

– Vi mener det bare er tilfeldigheter og flaks som har gjort at gropene på havbunnen ikke har oppstått rett under plattformbeina. Hadde dette skjedd, kunne vi fort ha opplevd en ny Alexander Kielland-ulykke, sier Hauge.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger