Publisert 4. februar 2000

OPPDATERT: Bellona sitter for øyeblikket og utformer en politianmeldelse av Statoil etter problemene med en brønn på Gullfaks C. – Sikkerhet er på topp på agendaen for alt og alle, sier Statoil.

RASER MOT STATOIL: Bellona-leder Frederic
Hauge. (Foto: BELLONA)

Miljøorganisasjonen vil levere inn en politianmeldelse de karakteriserer som «relativt omfattende» etter at Petroleumstilsynet kom med resultatene fra sitt tilsyn i dag.

Les mer om resultatene her: – Ptil refser Statoil for Gullfaks

– Granskningsrapporten fra Petroleumstilsynet er en fullstendig slakt av Statoil, og bekrefter at tilsynet er enig i det Bellona har hevdet fra første dag: Statoil har underdrevet faren for en alvorlig ulykke på Gullfaks C, sier Bellona-leder Frederic Hauge i en pressemelding.

– Hemmelighold
Hauge beskylder Statoil for å ha holdt tilbake informasjon og hatt en strategi om hemmelighold som ikke ligner noe han tidligere har sett fra oljeindustrien.

– Allerede et par dager etter trykkendringen 19. mai sa vi at dette var en situasjon med storulykkepotensial, men det ble kategorisk tilbakevist fra Statoil, mener Hauge.

– Statoil må ha visst hvor alvorlig dette var. Det at de i mange dager nektet å bekrefte at borestrengen satt fast, og at de ikke ville opplyse om hvor store mengder med boreslam de brukte for å gjenopprette kontrollen med brønnen, indikerer at de har forstått alvoret – og at det her var snakk om storulykkespotensial. Men de har ikke villet innrømme det offentlig. I stedet har de vært så arrogante at de har sendt ut pressemeldinger om at de ansatte sov godt om natten, sier Bellona-lederen, og tilføyer:

– Den mengden med varsler om at noe var galt var så stor at det ikke lenger er snakk om en varsellampe, men et helt blinkende diskotek. Dette vitner om en organisasjon som ikke tar sikkerhet og miljø på alvor.

Statoils pressetalsmann for norsk sokkel, Geir Gjervan, avviser Hauges kritikk:

– Sikkerhet for våre folk og installasjoner står høyest på agendaen på alt ledelsen gjør hver eneste dag, sier Gjervan.

– Statoil har siden i desember i fjor hatt en kontinuerlig dialog med myndighetene i forhold til Gullfaks C, og det har vært en åpen og konstruktiv dialog med myndighetene rundt dette, sier Gjervan til Petro.no.

– Burde andre enn Statoils ledelse og myndighetene ha vært informert?

– Da Statoil demobiliserte deler av mannskapet på Gullfaks C var vi ute i et stort utvalg av norske medier og fortalte om situasjonen, sier Gjervan.

– Kritiske til Bellona
Hauge langer også ut mot det han kaller for fravær av læring av tidligere hendelser, blant annet etter gasslekkasjen på Snorre A.

– Hvor mange ganger skal ledelsen i Statoil få lov til å si at de skal lære – når de faktisk aldri lærer? Vi har lenge sagt at dette må politietterforskes, og vi går derfor til anmeldelse av Statoil i dag, for brudd på både innretnings-, ramme-, styrings- og aktivitetsforskriften, sier Hauge.

Statoils talsmann Geir Gjervan tilbakeviser Hauges kritikk.

– Vi mener vi har tatt lærdom av Snorre A og de to alvorlige hendelsene på Statfjord de siste årene. Det viser også igjen på HMS-statistikken, som har blitt bedre de siste årene, sier Gjervan til Petro.no.

Bellona er også svært kritiske til Petroleumstilsynets rolle i saken, og mener tilsynet er for veikt.

– Kritikken fra vår side var først og fremst basert på at Ptil i direkte kommuikasjon med oss toet sine hender og viste til Statoil når vi stilte spørsmål, og sa at dette måtte Statoil selv svare på. Ptil var ikke i stand til å rettlede Statoil. Vi mener at Ptil må få tilført langt flere ressurser enn de har i dag, for å sikre at de har både kompetanse og kapasitet til å følge opp oljeindustrien, sier Hauge.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger