Publisert 16. juli 2008

Bellona-leder Frederic Hauge gleder seg over at EU har gitt grønt lys til månelandingen på Mongstad og ser ingen grunn til at tidsplanen nå skal ryke.,NTB

– I slike prosjekter er det alltid en viss fare for at det skal skje, men jeg kan ikke se at det skal være noen grunn til forsinkelser nå, sier Hauge til NTB.

Bellona-lederen er ikke overrasket over ESAs avgjørelse.

– Den ble som forventet, men er selvsagt gledelig. Prosessen kom sent i gang, men omsider er alt i orden. Nå må myndighetene komme med penger og StatoilHydro må bidra med sitt, sier Hauge.

EFTAs kontrollorgan ESA godkjente onsdag statsstøtte til testsenteret for CO2-rensing ved gasskraftverket på Mongstad. Avgjørelsen reduserer frykten for forsinkelser i regjeringens tidsplan, som innebærer fullskala rensing før utgangen av 2014.

– Løftebrudd
Men løftet om rensing av testsenteret blir som kjent ikke holdt. Det vil heller ikke være oppe å gå før tidligst i 2011, ett år etter at gasskraftverket etter planen skal starte opp.

– Vi er selvsagt skuffet over at staten bryter avtalen om rensing av testanlegget. Men det sentrale i saken er å komme videre med et fullskala renseanlegg. Dette trenger verden, sier Hauge.

Han ser ikke store teknologiske hindringer på veien mot full fangst og lagring av CO2 ved Mongstad.

– Man kjenner de teknologiske konseptene, men de må skaleres opp. Dette er et senter for å teste ut forskjellige teknologier. Jeg håper testene vil fortsette selv etter at et fullskala renseanlegg er på plass, sier Hauge.

Administrerende direktør Bjørn Erik Haugan i Gassnova, det statlige selskapet som har det praktiske ansvaret for arbeidet med CO2-håndtering, er meget tilfreds med avgjørelsen i Brussel.

– Det er en gledelig nyhet, men vi er ikke overrasket. Vi hadde ventet å få klarsignal, sier han.

– Mest fornuftig
Selv om testsenteret på Mongstad ikke direkte har noe å gjøre med selve fullskalarensingen, mener Haugan ESAs avgjørelse er av betydning for månelandingen.

– Det gjør at vi slipper forsinkelser i arbeidet med testsenteret. Dessuten er det klart mest fornuftig å få på plass testsenteret før fullskalarensingen. Det øker sannsynligheten for suksess og er også viktig med tanke på videre teknologiutvikling, sier Haugan.

Bellonas Frederic Hauge mener det er riktig med milliardinvesteringer i renseteknologi, selv om enkelte har tatt til orde for at disse pengene i stedet burde brukes på fornybar energi.

– Å løse klimaproblemet er uhyre komplisert. Uten CO2-håndtering vil det være helt umulig. EU og USA får 50 prosent av strømmen sin fra kullkraftverk og nærmere tre milliarder mennesker opplever et akutt og legitimt behov for energi. Da kan vi ikke bare skru av kranene. Det er en lang vei å gå før vi får samfunnet over på fornybar energi, men denne teknologien er en avgjørende bru for å komme dit, sier Bellona-sjefen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger