Publisert 4. februar 2000

Bellona og Natur og Ungdom mener konsekvensutredningen i forbindelse med Goliat-utbyggingen er så dårlig og mangelfull at den bør sendes i retur til operatørselskapet Eni.,

KRITISERER KONSEKVENSUTREDNING: NU-leder
Ingeborg Gjærum. (Foto: JO STRAUBE)

– Eni Norge har åpenbart ikke skjønt hvilket sårbart område de opererer i, sier Elisabeth Sæther, fagrådgiver i Bellona.

– Dette er en tynn utredning med store mangler. Statsråd Terje Riis-Johansen kan umulig ta en faglig forsvarlig avgjørelse på bakgrunn av dette, sier Ingeborg Gjærum, leder i NU.

Bellona og Natur og Ungdom mener Eni har gjort for dårlig forarbeid til utredningen, og ikke tar med konsekvenser knyttet til klimaendringer, oljevernberedskap eller ringvirkninger for fiske.

Ifølge en pressemelding fra Bellona mener Eni at man ikke vil merke spor av global oppvarming innen 2020 i nordområdene.

– Eni bruker et utdatert faktagrunnlag. Rekordtynn polis og temperaturøkning i Barentshavet er tegn på at utviklingen går langt raskere, og vil kunne gi store konsekvenser for natur og miljø i nord, sier fagrådgiver Sæther.

Bellona peker også på at området hvor Goliat ligger er et kritisk område når det kommer til fiske, hvor 20 prosent av sysselsettingen er i fiskerinæringen. Bellona kritiserer Eni for ikke å ha utarbeidet anslag over hvor store de økonomiske tapene kan bli for fiskeriene.

Også når det gjelder oljevernberedskap får Eni kritikk.

– Senest i 2007 kom Kystverket med en rapport som sa at lav befolkningstetthet, dårlig infrastruktur og mangel på kompetanse var essensielle utfordringer for et tilstrekkelig oljevern. Oljevernutstyret tåler dessuten ikke mer enn noen få meters bølgehøyde, og har 65 prosent redusert funksjon i mørketida. Eni erkjenner disse problemene, men har ingen aksjonsplan ved oljesøl, skriver Bellona.

Dette får fagrådgiver Elisabeth Sæther til å konkludere med at litt nordnorsk ruskevær kan ødelegge for en hel oljevernaksjon.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger