Publisert 29. juni 2007

Bellona er veldig skuffet over at Shell og Statoil skrinlegger planene om bruk av CO2 for økt oljeutvinning på Draugen på grunn av manglende effekt og lønnsomhet., NTB

Det blir ingen CO2-
injeksjon på Draugen.
(Foto: Shell)

– Det er veldig skuffende at de er kommet til denne konklusjonen. Vi hadde absolutt trodd og håpet at dette skulle la seg gjennomføre, sier rådgiver Aage Stangeland i Bellona til NTB.

Han konstaterer at manglende inntekter fra økt oljeutvinning setter arbeidet med et gasskraftverk med CO2-håndtering på Tjeldbergodden tilbake, men Bellona gir ikke opp håpet om at prosjektet likevel kan gjennomføres.

Staten må bidra
– Det er fortsatt behov for kraft i området. Sånn sett kan det være en god plan å bygge gasskraftverket med CO2-håndtering, men at CO2-en bare injiseres for permanent lagring i en passende geologisk formasjon, sier Stangeland.

En slik løsning vil bety at staten må spytte i store summer for at selskapene vil være villig til å sette i gang prosjektet.
– Det har lenge vært et signal fra Statoil og Shell om at staten må bidra. Hvis de ikke får inntektene fra økt oljeproduksjon, blir regningen til staten større, sier Stangeland.

I fjor la NVE fram en rapport hvor de anslo kostnadene til utbygging av CO2-fangst, transport og lagring på Kårstø til rundt 5 milliarder kroner. Stangeland mener dette er en sum som kan sammenlignes med hva som kreves på Tjeldbergodden.

EU-håp
Bellona har i lengre tid bidratt i en EU-ekspertgruppe som skal komme med råd til EU-kommisjonen om strategier rundt CO2-håndtering. Signalene fra kommisjonen er at den ønsker seg 10-12 demonstrasjonsanlegg over hele Europa for CO2-håndtering, og Bellona hadde håpet at Tjeldbergodden kunne ha blitt ett av dem.

– Det kan det for så vidt bli ennå, men det står svakere nå når oljeutvinningen blir borte. Men vi håper selvfølgelig at Statoil og Shell ser muligheten for at dette kan bli et europeisk demonstrasjonsanlegg og av den grunn går videre med det, sier Stangeland.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger