Publisert 4. februar 2000

Om Gazprom går videre med planene om å elektrifisere Shtokman ved hjelp av et flytende atomkraftverk, må StatoilHydro trekke seg ut av prosjektet, mener miljøorganisasjonen.,Lederen for Gazproms divisjon for gasstransport har overfor russiske medier bekreftet at selskapet vil bygge flere flytende atomkreftverk for å forsyne gassfeltet med energi. Kraftverkene skal ha samme type reaktorer ombord som atomdrevne ubåter og isbrytere.

Bellona mener et flytende atomanlegg i det værharde Barentshavet vil være ren hasard med miljøet, da et slikt anlegg til havs vil bli liggende langt til havs og dermed langt fra mulighetene til kompetent vedlikehold og krisehåndtering.
– Hvis det jobbes videre med disse planene, må det være uaktuelt for norske interesser å delta, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NRK.

Bellona tar dermed samme linje som Miljøvernforbundet, som allerede da Teknisk Ukeblad (TU) i forrige uke meldte om Gazproms planerne, stilte seg meget kritisk til prosjektet.
– Min første reaksjon er at dette er flytende galskap. Når det er sagt, er det lite som forundrer meg med StatoilHydros miljøprioriteringer lenger, sa Miljøvernforbundets leder Kurt Oddekalv til TU.no. Oddekalv var heller ikke overbevist om StatoilHydro, uansett hvilket standpunkt de tar i dette spørsmålet, vil ha reell innflytelse på hvorvidt Shtokman får kraften fra et slikt atomkraftverk eller ei. – I denne sammenhengen har ikke StatoilHydro noen annen innflytelse enn å spytte inn penger, sa Oddekalv til TU.no.

I følge NRK beneker StatoilHydro at atomkraft er en del av de planene selskapet diskuterer med sine partnere i Shtokman-utbyggingen.
– Atomkraft er ikke en del av planleggingsgrunnlaget fram mot investeringsbeslutningen på Sjtokman, sier informasjonsansvarlig for StatoilHydro i Russland, Lars Bjelvin.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger