Benekter at Nord-Norge er gissel i skattesaken

Publisert 5. juni 2013

– Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen, sier Statoils pressetalsmann i Johan Castberg-saken.,Helt siden Skrugard -funnet ble offentliggjort 1. april 2011, har Statoil fremhevet potensialet i hele feltområdet, og vært tydelige på at dette skal bli den nye storutbyggingen i Barentshavet. Nå har pipen plutselig fått en ny lyd.

– Hvorfor velger dere å utsette Johan Castberg , og ikke Aasta Hansteen som er mye mer marginalt?

– Jeg tror ikke vi skal sette disse to opp mot hverandre, sier Fredrik Norman, Statoil pressetalsmann i denne saken til Petro Media News.

– Vi påpekte overfor Stortingets energi- og miljøkomite under høringen i forrige uke at Aasta Hansteen ikke ville blitt besluttet utbygd under dagens skatteregime. Men siden PUDen er innlevert før 5. mai, havner feltet under overgangsreglene.

Skatteendringene han viser til , et at man tidligere kunne avskrive og dermed trekke fra 7,5 prosent av investeringens kostpris årlig i fire år fra og med det året investeringen i feltet ble foretatt. Dette har gitt petroleumsprodusentene muligheten til å trekke fra 30 prosent av utbyggingskostnaden over fire år, i tillegg til de 78 prosentene man kan trekke fra på de årlige utgiftene. Etter endringen settes satsen ned fra 7,5 prosent til 5,5 prosent. Den samlede friinntekten reduseres dermed fra 30 prosent til 22 prosent, hvilket Stoltenberg-regjeringen mener vil stimulere til bedre ressursbruk i sektoren. Endringen rammer ikke prosjekter hvor plan for utbygging og drift (PUD) eller plan for anlegg og drift (PAD) allerede er innlevert, eller hvor søknad om avvik fra PUD/PAD er innlevert.

Kan droppe Veidnes

Når Statoil nå velger å utsette investeringsbeslutningen på Johan Castberg-utbyggingen på ubestemt tid, er det en potensiell ”show stopper” for den forventede petroleumsboomen i nord, og dermed kan hele landsdelen måtte vente på alle de positive ringvirkningene i form av forbedret økonomi i regionen, samt utbedring av infrastruktur man har ventet på siden 80-tallet.

– Er det riktig av Statoil å holde Nord-Norge som gissel for å endre reglene igjen?

– Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen, sier Norman.

– Prosjektet har god samfunnsøkonomisk lønnsomhet og vil gi store ringvirkninger, men etter de nye skattebetingelsene som kom 5. mai, må vi vurdere lønnsomheten på ny.

– Men det jeg spør om er om det er riktig å holde Nord-Norge som gissel for å endre reglene igjen?

– Jeg kjenner meg som sagt ikke igjen i beskrivelsen. Prosjektet er som sagt samfunnsøkonomisk lønnsomt, men etter skatteendringene må vi se på hele prosjektet på ny, inkludert konseptvalget.

– Så dere sier dere vil vurdere å droppe ilandføring på Veidnes i Nordkapp , men vil ikke være med på at dere bruker Nord-Norge som gissel når dere utsetter et prosjekt hvor Helge Lund har snakket om olje ”av champagnekvalitet,” og hvor dere har sagt at det skal bygges ut på rekordtid?

– Vi må se på hele konseptet på ny. Det inkluderer også å se på Veidnes på ny.

Overvurdert ressursgrunnlag?

I meldingen sier Statoil det fortsatt er usikkerhet knyttet til ressursestimat og investeringsnivå.

– Er ikke dette et underlig tilleggsargument å komme med all den tid dere ifølge boreplanen ikke har nådd reservoarsonen i Nunatak ennå, et prospekt som angivelig kan være like stort som Skrugard og Havis til sammen?

– Vi har arbeidet knallhardt videre med å modne ressursbasen og utviklingsplanene for prosjektet, sier Norman.

– Men som vi sier i meldingen, er det fortsatt usikkerhet knyttet til ressursestimat og investeringsnivå.

Han ønsker ikke kommentere på hvor langt man har kommet i Nunatak-brønnen.

Ikke sammenheng med ESA-etterforskning

I forrige måned fikk Statoil besøk av politi, Konkurransetilsynet og etterforskere fra EFTAs overvåkningsorgan ESA, grunnet mistanke om prissamarbeid og manipulering av oljepris i samarbeid med Shell, BP og bransjenyhetsleverandøren Platts. Blir de dømt i saken, kan Statoil få bøter på opptil NOK 70 milliarder.

– Har utsettelsen en sammenheng med at dere ennå ikke vet utfallet av ESAs etterforskning, og at potensielle bøter legger en demper på investeringslysten?

– Denne saken er på ingen måte knyttet til ESA-saken, sier Norman.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger