Publisert 4. februar 2000

EU-kommisjonens forslag til nytt sikkerhetsregelverk for olje- og gassindustrien i Europa vekker bekymring hos alle de store arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene involvert i offshorevirksomhet i Norge.

Norsk olje- og gassvirksomhet driver trygt og under et solid og moderne regelverksregime. EU-kommisjonens forslag til en ny sikkerhetsforordning for offshore olje- og gassvirksomhet i Europa, vil kunne føre til et dårligere sikkerhetsregelverk for norsk sokkel.

I dag, tirsdag 31. januar, er representanter fra arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner i Brussel for å fremlegge bekymringene i møte med kommisjonen, og vil be EU trekke forslaget til nytt regelverk.

– Vi ser flere utfordringer med at EU-kommisjonen ønsker å innføre samme sikkerhetsregime for all olje- og gassvirksomhet i Europa, sier Alfred Nordgård, direktør næringspolitikk i Oljeindustriens Landsforening (OLF).

– I tillegg til at forslagsteksten inneholder elementer som vil kunne bidra til å svekke sikkerhetsregimet på norsk sokkel, ser EU helt bort i fra den positive effekten samarbeidet mellom myndigheter, fagforbund og arbeidsgivere har på sikkerhetsarbeidet, sier Nordgård.

Bekymringsmelding
Foran den videre behandlingen i Brussel har alle arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner med tilknytning til offshorevirksomheten i Norge gått sammen for å fremme en felles bekymringsmelding mot regelverksforslaget.

– Hovedbekymringen er at forslaget vil kunne redusere sikkerhetsnivået i land som Norge, med et velutviklet lokalt sikkerhetsregime, sier Nordgård.

I fellesbrevet understrekes blant annet også behovet for kompetente sikkerhetsmyndigheter lokalt, viktigheten av trepartssamarbeidet og faren for at uklare ansvarsforhold.

– EU-kommisjonen hevder at forslaget vil redusere risikoen med olje- og gassvirksomhet offshore med 50 prosent. En analyse fra Det Norske Veritas (DNV) viser at påstanden fra kommisjonen er feil og urealistisk. Vi ser det som meningsløst å vedta et regelverk basert på helt feil faktagrunnlag, sier han.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger