Publisert 21. juni 2007

Direktør Magne Ognedal i Petroleumstilsynet liker ikke at stadig flere uerfarne selskaper kommer inn på norsk sokkel. – Jeg blir litt skremt av det jeg ser, sier han.

Av Øyvind Midttun

Siden 2000 har 42 nye selskaper kastet seg inn i oljekampen på norsk sokkel. Selskapene er godkjent av norske myndigheter gjennom systemet med prekvalifisering. Men den godkjenningen er ikke alltid til å stole på.

– De nye aktørene har svært varierende erfaring. Bare i løpet av det siste året har Ptil vært nødt til å si nei til aktivitet på grunn av at selskapene mangler nødvendig kompetanse og kapasitet. Slik kan det ikke være, sa direktør Magne Ognedal i Petroleumstilsynet (Ptil) under Sikkerhetsforums årskonferanse i Stavanger torsdag.

Ognedal siktet bant annet til avslaget som ble gitt til oljeselskapet DNO i vinter da de søkte om samtykke til boring med riggen «Bredford Dolphin» i Nordsjøen. Avslaget ble begrunnet med at selskapet ikke hadde nødvendig kompetanse og kapasitet i forhold til forberedelse og gjennomføring av boreaktiviteten.

Men DNO er ikke alene. Ognedal ber småselskapene skjerpe seg.

– De nye aktørene gir oss en rekke utfordringer. Og jeg blir litt skremt av det jeg ser. Vi må ikke komme i en situasjon der det er Petroleumstilsynet som styrer aktiviteten på norsk sokkel. Petroleumsnæringen må selv være garantist for forsvarlig virksomhet og risikostyring. Og det må skje gjennom helhetlig styring og ved at aktørene har den kompetansen og kapasiteten som er nødvendig.

– Petroleumstilsynets viktigste oppgave i denne sammenhengen er å veilede de nye aktøren, fortelle dem hva som er viktig på norsk sokkel og hvordan regelverket fungerer, sa Ognedal.

Sikkerhetsforum er den sentrale arenaen for det såkalte trepartssamarbeidet i petroleumsnæringen. I Sikkerhetsforum møtes representanter for HMS-myndigetene, arbeidsgiver- og arbeidtakerorganisasjoner. Forumet ledes av Petroleumstilsynet og direktør Magne Ognedal.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger