Publisert 23. november 2007

Bellona reagerer kraftig på at russerne vil bruke flytende atomkraftverk for å bygge ut og drive Shtokman-feltet. – Norge må si klart fra at dette er uakseptabelt, sier Frederic Hauge.

NTB

Russiske kilder bekreftet torsdag at feltutbyggingen og driften av Shtokman kan bli atomdrevet.

– Etter min mening er dette uhyre alvorlig. Det må være totalt uakseptabelt både for StatoilHydro og den norske stat som hovedeier å være med på et slikt prosjekt, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.

Han vil nå ta kontakt med både StatoilHydro og Utenriksdepartementet og be dem ta opp saken. Hauge ber også Utenriksdepartementet om å finne ut mer om holdbarheten i opplysningene.

– Økt atom-usikkerhet
Atomkraftselskapet Rosenergoatom skal ha planer om å oppgradere Kola atomkraftverk. Selskapet har dessuten startet byggingen av verdens første flytende atomkraftverk, som trolig vil stå klart neste år.

– Dette skal forsyne grisgrendte strøk med elektrisk kraft, men kan også brukes på Shtokman, opplyste tredjesekretær Alekseij Rybkin ved den russiske ambassaden i Norge til Teknisk Ukeblad torsdag.

Hauge er skremt over planene, og sier det vil gi mer atom-usikkerhet i regionen.
– Planene om å bruke flytende installasjoner er etter vår mening i strid med internasjonalt lovverk. Det er ingen tvil om at utbyggingen av Shtokman, og StatoilHydros deltakelse der, gir økt innsats for utbygging av flytende atomkraft. Det er det siste vi vil ha i Barentshavet, sier han.

Store problemer
Bellona vurderer det som nokså sannsynlig at Shtokman-driften blir basert på atomenergi, ettersom all tungindustri i området får kraft fra Kola-kraftverket.

– Er det noe vi vet i regionen, er det at atomproblemene er store nok fra før av. Det gjelder særlig avfallsproblemene, som man ikke har kontroll over, sier Hauge.

Han setter sin lit til at også StatoilHydro vil gjøre hva de kan for å få skrinlagt atomplanene.
– Vi håper og ønsker at StatoilHydro ikke skal inn i atombransjen. Det må være i strid med alt de står for i miljøpolicy, sier Hauge.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger