Publisert 25. april 2007

Etiopia anklager Eritrea for å stå bak angrepet mot et kinesisk oljefelt øst i landet og hevder angriperne var iført eritreiske uniformer.

NTB

– De var iført eritreiske militæruniformer, sier Abdullahi Hassan, som er president i regionen der angrepet fant sted. – Vi er helt sikre. De snakket eritreisk, sier Hassan.

Minst 74 mennesker ble drept under tirsdagens angrep mot det kinesiske oljefeltet ved småbyen Abole øst i Etiopia, blant dem ni kinesiske oljearbeidere.

Eritrea avviser all innblanding og refser Etiopia for å nøre oppunder en ny krig.

– De ønsker å få et påskudd for å begå krigerske handlinger mot Eritrea, sier informasjonsminister Ali Abdu.

Somaliske opprørere
Gruppen bak angrepet, Ogaden nasjonale frigjøringsfront (ONLF), består av etniske somaliere. For ett år siden advarte gruppen alle utenlandske oljeselskap mot å etablere seg i Ogaden, som ligger like ved grensen til Somalia.

Tirsdagens angrep er det første i sitt slag, men ONLF ble dannet allerede i 1984. Gruppen mener at lokalbefolkningen er blitt marginalisert og utnyttet av den etiopiske sentralmakten.

I en uttalelse fra det etiopiske innenriksdepartementet heter det at ONLF tilhører en «ødeleggende front som er ledet av den eritreiske regjeringen». Eritrea sier på sin side at gruppen er en konsekvens av Etiopias «mislykkede rasepolitikk». Etiopias befolkning består av over 30 folkegrupper, og flere av dem ligger i strid med hverandre.

– Det er innlysende at slike uttalelser er ment å fjerne oppmerksomheten fra Etiopias egen interne krise, sier den eritreiske informasjonsministeren Ali Abdu til nyhetsbyrået AFP.

Stadig strid
Eritrea og Etiopia kjempet en blodig krig fra 1998 til 2000, og fortsatt er de ikke enige om den nøyaktige oppmerkingen av grensen mellom de to landene. Regjeringen i Etiopia beskylder ofte Eritrea for å støtte opprørsgrupper og for angrep sør og øst i landet.

De to erkefiendene har også tatt ulike partier i konflikten i Somalia. Mens etiopiske styrker har rykket inn for å støtte overgangsregjeringen, skal Eritrea ha støttet Rådet for islamske domstoler med både våpen og soldater. Eritrea er sterkt kritisk til Etiopias engasjement i nabolandet.

Det etiopiske oljefeltet ble helt ødelagt i tirsdagens angrep, ifølge gruppen som sier den sto bak. Minst seks kinesiske arbeidere ble kidnappet av opprørerne, men disse skal være i god behold.

– De er blitt fjernet fra slagmarken av hensyn til deres sikkerhet, og de blir godt behandlet, heter det i en e-post som ONLF sendte til internasjonale nyhetsbyråer onsdag.

Kina fordømmer
Kina har fordømt angrepet og ber Etiopia sikre en frigivelse av de kidnappede kineserne.
– Den kinesiske regjeringen fordømmer dette grusomme, væpnede angrepet, vi sørger over de kinesiske og etiopiske ofrene og uttrykker dyp sympati for deres familier og de som ble såret i angrepet, sier talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Liu Jianchao.

Ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua kjempet de over 200 opprørerne et nesten timelangt slag med et hundretall etiopiske soldater som holdt vakt ved oljefeltet.

ONLF sier selv at angrepet var rettet mot de etiopiske styrkene, og gruppen hevder at styrkene ble «tilintetgjort».

Se også:
Massedrap på oljearbeidere i Etiopia

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger