Publisert 4. februar 2000

Et konsulentfirma skal finne ut hvordan tolv bunnfaste betonginnretninger på 4,6 millioner tonn skal fjernes etter oljeeventyret på norsk sokkel. Oljedirektoratet (OD) er i gang med anbudsprosessen.

SKAL FJERNES?: Hvor mye vil det koste
å fjerne Troll? Foto: Wikimedia

– Et konsulentfirma får i oppdrag å lage et forstudium, noe som skal danne grunnlag for videre arbeid og framtidige beslutninger. Vi håper studiet blir gjennomført i løpet av året, forteller øystein Dretvik, seniorgeolog i Oljedirektoratet.

Anbudet med en budsjettramme på 300.000 kroner ble lyst ut i vår, og fristen for å gi tilbud gikk ut 20. mai. OD fikk imidlertid ingen svar fra mulige tilbydere innen fristen.

– To firmaer hadde ikke plukket opp anbudet, men vi håper vi får svar snarest mulig, sier Dretvik.

Enorme tall
Forstudiet skal se på tekniske og transportmessige utfordringer knyttet til å fjerne betonginnretningene, der mesteparten dreier seg om bunnfaste Condeep-plattformer.

Flere av de første Condeep-plattformene ble ikke konstruert for at de skal fjernes fra norsk sokkel, mens de nyeste har en slik konstruksjon. På norsk sokkel finnes det betonginnretninger på rundt 4,6 millioner tonn. Overbyggsanlegg på 480.000 tonn kommer utenom.

– Vekten og tallene er enorme. Betong er ikke uten videre nyttig å dra til land, og materialet er ennå ikke like attraktivt å gjenvinne som stål. Men vi kjenner til rapporter som har kikket på om betonginnretninger kan benyttes som tilsetning til veibygging, forteller Dretvik.

å fjerne betong fra norsk sokkel, blir nybrottsarbeid. Ingen har tidligere prøvd å fjerne betonginnretninger som står fast på havbunnen. Men om noen år blir det også aktuelt å rive ned utløpte betonginnretninger.

Ingen hyllevarekompetanse
– En av utfordringene blir hvordan dette skal gjøres på en sikker og god måte. Flere av innretningene stikker langt ned i havbunnen, og spørsmålet blir hvordan disse skal løsnes, heves og deretter transporteres til land. Deretter gjenstår det å finne svar på utfordringer vedrørende opphogging, forklarer seniorgeologen.

– Hva vil det koste å fjerne betonginnretningene på norsk sokkel?

– Ettersom ingen har prøvd å gjøre dette før, finnes det heller ikke sikre tall. Arbeidet omhandler nye, tekniske utfordringer, som det ikke finnes hyllevarekompetanse på, svarer Dretvik.

Når forstudiet er unnagjort, skal OD invitere andre, relevante etater til å lage en utredning.

Forstudiet skal fokusere på følgende områder: muligheter for reversering av installasjonsprosessen, strukturell integritet, vektberegning, usikkerhetsmoment, deballastering, kontrollert oppdrift, integritet av mekaniske system, frigjøring av skjørtene fra havbunnen, vedheft/tap av betongmassen under skjørtene, konsekvenser av lekkasje under heving, konsekvenser ved ukontrollert oppdrift, stabilitet ved transport og konsekvenser ved lekkasje under transport.

Stor ryddefest
Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) estimerte at det vil koste 160 milliarder kroner å rydde opp etter Norges oljefest. En ny rapport ble offentliggjort i midten av mai.

Les også: 160 milliarder til opprydding

Rapporten omhandlet hvordan flere millioner tonn stål fra om lag 500 petroleumsinstallasjoner skal fjernes fra norsk sokkel, men rapporten inkluderte ikke betonginnretningene. OD har derfor iverksatt eget arbeid vedrørende disse innretningene.

Fram til nå har en rekke innstallasjoner blitt fjernet fra norsk sokkel. I stor grad gjelder dette stål og subsea stål ved blant annet Gullfaks A, Yme B, øst-Frigg, Lille-Frigg, Edda, Ekofisk og Statfjord. Da topside på Ekofisk ble fjernet, fikk imidlertid betonginnretningen stå igjen.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger