Publisert 10. september 2008

Verdens største atomknuser, som skal gjenskape «big bang», er i gang. De første protonene er skutt gjennom en 27 kilometer lang tunnel, men det vil ta ett år før kollisjonene skjer med full styrke.

NTB

Maskinen LHC, Large Hadron Collider, hadde små elektriske problemer i løpet av natten, men forsøket ble startet som planlagt onsdag formiddag.

Prosjektleder Lyn Evans ga ingen detaljer om problemene.

Vitenskapsfolk håper å finne naturens minste byggeklosser når maskinen skal gjenskape «big bang», det store smellet der universet oppsto.

Enkelte skeptikere mener at forsøket er et farlig spill med jordklodens framtid. De frykter at kollisjonene vil skape svarte hull som kan suge til seg planeter og stjerner.
– Det er sprøyt, sier James Gillies, talsmann for Den europeiske organisasjonen for kjernefysisk forskning, CERN.

Eksperimentet foregår i CERNs laboratorium like ved Genève, ved grensen mellom Sveits og Frankrike.

– Helt trygt
Anerkjente fysikere som britiske Stephen Hawking avviser også at det er grunn til bekymring og fremholder at eksperimentet er helt trygt.

Det farligste som kan skje, er ifølge Gillies at en stråle kommer ut av kontroll, men det vil bare ødelegge maskinen og steinen rundt tunnelen.

Dessuten vil ikke maskinen gå på full styrke før om ett år.
– Onsdag starter vi i det små. Det vi putter inn i begynnelsen er én enkelt lavintensiv mengde med lav energi og vi kjører dette rundt. Vi får erfaring med ting med lav energi, og deretter trapper vi opp når vi blir bedre kjent med maskinen, sa Gillies rett før eksperimentet startet onsdag.

Den første mengden med protoner skal kjøres rundt i kun én retning. Hvis dette fungerer, vil forskerne kjøre inn en ny mengde, men denne gangen fra motsatt hold. Idet de greier å få protonene til å gå rundt i begge retninger samtidig, vet de at maskinen virker.

Kostbart
Prosjektet er organisert av CERNs 20 medlemsland, og det har tiltrukket seg forskere fra i alt 80 land, også Norge. Byggingen av kollisjonsmaskinen LHC ble påbegynt i 2003, og den har kostet 3,8 milliarder dollar – eller over 20 milliarder kroner. Blant de største bidragsyterne er USA og Japan.

Målet er at LHC skal kjøre protonene rundt i en hastighet som nærmer seg lysets, det vil si 11.000 turer rundt tunnelen i sekundet.

Tidligere ble det antatt at nøytroner og protoner var de minste bestanddelene i en atomkjerne, men siden har eksperimenter vist at de består av enda mindre byggesteiner. Det er disse partiklene forskerne håper på å få vite mer om.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger