Publisert 15. september 2005

En ny trend er på vei: Solskinnsjobbing. Den går ut på at folk velger seg en deltidsjobb som er annerledes enn hva de driver med til vanlig, fordi de ønsker å utvikle nye sider ved seg selv.,NTB

Trenden er i ferd med å gripe om seg på det britiske arbeidsmarkedet. Tall fra Office for National Statistics (ONS) i Storbritannia viser at det har vært en økning av arbeidstakere med jobb nummer to på hele 68 prosent siden 1984, og at stadig flere velger en ekstrajobb for å drive med noe som de har en spesiell interesse for.

Trendanalytiker Marius Jensen i Opinion kaller fenomenet solskinnsjobbing, eller «sunlighting» som det heter i USA.

– Bijobben gir identitet, selvrealisering og troverdighet, mens hovedjobben handler om å tjene penger til livets opphold, sier trendanalytiker Jensen til Dagsavisen.

Jensen viser til USA, der den nye generasjon Y, til forskjell fra generasjon X, ikke ser det som sitt livs store oppgave å gjøre jobben og hobbyen til ett. I stedet skal det være lov å tjene pengene mellom klokken åtte og fire, og deretter gå ut i verden og legge mer av kjærligheten og tiden sin i en tilleggsjobb eller hobby.

Ifølge Jensen er det ikke gjort noen norske studier som bekrefter utviklingen her hjemme, men han mener fenomenet har like godt grunnlag for å slå rot her som i USA.
I fjor hadde nærmere 170.000 arbeidstakere i Norge en bijobb i tillegg til hovedjobb. Det tilsvarer 7,4 prosent av arbeidsstyrken her hjemme. (©NTB)

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger