Bildespesial: Tidenes beste ONS

Publisert 29. august 2014
Og nå nærmer de seg verdens største.

Offshore Northern Seas (ONS) i Stavanger er over for denne gang, og konsensus blant deltagerne er at dette var den beste så langt.

– Vi er meget fornøyd, sier ONS-general Leif Johan Sevland til petro.no.

– Det meste har fungert som det skulle, og kombinasjonen messe, konferanseprogram og ONS -festivalen, har truffet bra, sier han.

Verdens største?

Allerede onsdag kveld hadde over 75.000 vært innom messeområdet på ONS.

– De endelige tallene er ikke klare, men vi kommer til å ende opp et sted over 85.000 besøkende sier Sevland.

Tradisjonelt har OTC (Offshore Technology Conference) i Houston vært regnet som den største, med offisielle besøkstall på 108.300 deltagere i 2014. Men her er det en viktig forskjell. ONS skanner hver enkelt deltager som går inn på messeområdet, mens OTC måler på antall badges de har printet ut. Ingen har kontroll på hvilke av badge-eierne som faktisk går på messen.

Sevland ønsker ikke å ha noen formening om hvorvidt ONS nå er den største oljemessen i verden målt i antall deltagere.

– Men at dette er i verdensklasse, det kan jeg si.

Her er noen av inntrykkene fra ONS:


Dronningen av Norge og Kongen av ONS ankommer åpningsseremonien. (Foto: Bjørn Tore Bjørsvik)


Åpningsseremonien ble innledet med sang av Helene Bøksle. (Foto: Bjørn Tore Bjørsvik)


Dronning Sonja åpnet ONS, som i år arrangeres for 40. gang. (Foto: Bjørn Tore Bjørsvik)


Gro Brækken, administrerende direktør i Norsk olje og gass, innledet ONS med å si at vi må presse for endringer, og gjøre fornybar energi mer mainstream. (Foto: Bjørn Tore Bjørsvik)


– Mye har endret seg de siste 40 årene, og ONS har blitt en av verdens mest viktige energimøteplasser, sa statsminister Erna Solberg under sitt innlegg. (Foto: Bjørn Tore Bjørsvik)


En engasjert Helge Lund, CEO i Statoil, sammen med BBC-journalist og konferansier Nisha Pillai. (Foto: Bjørn Tore Bjørsvik)


Khalid A. Al-Falidh, toppsjef i Saudi Aramco, talte om blant annet kostnadsutfordringer og oljeprisutviklingen på konferansen første dag. At Al-Falidh tar seg tid til å komme til Stavanger og holde foredrag, er en god illustrasjon både på kvaliteten på årets program, og på ONS status i oljeverdenen. (Foto: Bjørn Tore Bjørsvik)


Nisha Pillai og Elon Musk. (Foto: Bjørn Tore Bjørsvik)

Pay Pal- og Tesla-gründer Elon Musk, her i samtale med Nisha Pillai, var en annen av headlinerne på konferansens første dag. Elon Musk ble introdusert som ”en titan innen teknologi,” en rockestjerne i Norge.

På spørsmål fra Pillai på hvorfor han kom på en olje- og gasskonferanse, svarte Musk:

– Norge har vært vel veldig gode på elektriske biler, så jeg er her av takknemlighet, halvveis spøkte han innledningsvis, men fortsette med å påpeke at Norge har bra insentiver for elektriske biler. Flere hadde spørsmål om temaet, men Tesla var egentlig det minst interessante han hadde å by på.

Batteriteknologi som gir vindenergi den fleksibiliteten som trengs for å være hovedenergikilde for byer, var én, en annen var regnestykkene han la fram for hvordan verdens energibehov kan dekkes gjennom solpaneler. For mange i salen var nok dette en øyeåpner: Det er altså ikke hogget i stein at hydrokarboner er en helt nødvendig del av den fremtidige energimiksen, selv ikke når den forventede økningen i etterspørsel regnes inn.

Etter seansen på scenen, tok Musk seg tid til et kort intervju med Petro.no.

Hvor vil du anbefale at Norge investerer oljeinntektene?

– Jeg synes man burde begynne med å redefinere hva Statoil skal være, at det ikke er et oljeselskap, men et energiselskap. Og da er spørsmålet, hva er de åpenbare energiressursene å se til, hva vil vare lenge? Svaret er vannkraft, geotermisk, og vind – og selvfølgelig solenergi. Nå er vel ikke Norge det beste valget for solenergi, smilte han.

– Men når det gjelder vind- og vannkraft: Norge er ekstremt sterke på vannkraft, men burde tidoble sin energiproduksjon fra denne kilden. Man må selvfølgelig ta hensyn til fisk og dyreliv etc., men hvorfor ikke prøve? Det ville vare evig.

– Akkurat nå investerer vi oljepenger i eiendom i London og New York. Er det en fornuftig strategi?

– Jeg ville ikke investert i eiendom i London. Eiendomsmarkedet i den byen har nylig vært gjennom et kraftig fall, og kommer sannsynligvis til å få et nytt.


Statoils Arne Sigve Nylund forklarer Konferansieren, tidligere statssekretær i Olje og energidepartementet, Liv Monica Stubholt hvordan Johan Castberg kan robustgjøres.. (Foto: Bjørn Tore Bjørsvik)


Geir Magne Høiland og OTT (Onsite Treatment Technology) var på ONS for å markedsføre sin nye slop unit, designet for arktiske forhold. (Foto: Bjørn Tore Bjørsvik)


Philip Lambert. (Foto: Bjørn Tore Bjørsvik)

Analytiker og markedsguru Philip Lambert stod på talerlisten på konferansens andre dag. Ikke alt han kunne melde var like egnet til å begeistre et norsk publikum:

– Norge satser mye på å levere gass til Europa, men det europeiske markedet er fiendtlig innstilt til gass – fordi det ikke er fornybart.


Det er ingen premie for å gjette hvilken del av verden Tess retter seg inn mot med sin nye produktserie. (Foto: Bjørn Tore Bjørsvik)


– 44 billioner dollar i ekstra investeringer til 2050 er nødvendig for å forvandle det globale energisystemet, sa Maria van der Hoeven, administrerende direktør i IEA, under sitt innlegg i Centre Court. (Foto: Toril Hole Halvorsen)


– Jeg er uenig i at det ikke er trygt å bore i Barentshavet. Jeg er sikker på at industrien vil klare å løse nye utfordringer i dette området, sa Tord Lien under sitt innlegg på ONS-konferansen tirsdag. (Foto: Kilian Munch/ONS)


Business Unit Director Linda Sletne i Thales. Selskapet åpner nytt helikoptertreningsenter i Stavanger neste år. (Foto: Toril Hole Halvorsen)


COSL hadde en modell av «COSL Prospector» på utstilling på standen sin. (Foto: Toril Hole Halvorsen)


Iris og UIS hadde stand med fokus på å få ut 1 prosent mer fra felt, for å få ut restverdier verdt 500 milliarder kroner på norsk sokkel. (Foto: Toril Hole Halvorsen)


Kværner hadde utstilling av sin «Arctic Driller». (Foto: Toril Hole Halvorsen)


Lukoil hadde stor stand. På dette kartet vises det hvor selskapet har virksomhet. (Foto: Toril Hole Halvorsen)


Mange av foredragene ble holdt i Centre Court. (Foto: Toril Hole Halvorsen)


NODE ble GCE i år. På ONS hadde de en stor stand. (Foto: Toril Hole Halvorsen)


Oversikt over messeområdet i hall O. (Foto: Toril Hole Halvorsen)


Statoil og Helge Lund hadde pressekonferanse på standen sin på første dag av ONS. (Foto: Toril Hole Halvorsen)


Westcon hadde en modell av «Scarabeo 8» utstilt. (Foto: Toril Hole Halvorsen)


Til tross for Greenpeaces kampanje mot Legoland og Shell i sommer, hadde Maersk tatt sjansen på å gjøre en full feltutbygging med nevnte byggeklosser. (Foto: Bjørn Tore Bjørsvik)

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger