Publisert 24. oktober 2006

Ukraina får kjøpe gass relativt billig fra Russland, men kan samtidig bli tvunget til å tone ned sin provestlige politikk og droppe ambisjonene om NATO-medlemskap.

NTB

Russiske aviser skriver nemlig at Russland stiller klare krav til Ukraina for å gå med på den nye gassavtalen som ble offentliggjort tirsdag.

–130 dollar for 1.000 kubikkmeter gass vil koste Ukraina en rekke politiske og økonomiske innrømmelser, skriver Kommersant.

Etter et møte mellom Russlands statsminister Mikhail Fradkov og hans ukrainske kollega Viktor Janukovitsj tirsdag offentliggjorde landene et kompromiss i striden om hva ukrainerne skal betale for russisk gass.

– Vi er kommet til enighet, sa Russlands Ukraina-ambassadør Viktor Tsjernomyrdin da han møtte journalister i Kiev.

Gassavtalen vil kunne bedre forholdet mellom de to nabolandene og dessuten berolige europeiske land som er avhengige av gassleveranser fra Russland. Mye av denne gassen transporteres gjennom nettopp Ukraina.

Avtalen innebærer at Ukraina må betale 130 dollar for 1.000 kubikkmeter gass. Det er en økning på 35 dollar fra dagens pris. Likevel er prisen godt under de 230 dollarene europeiske kunder må ut med og som Russland krevde av Ukraina under den betente gasskonflikten sist vinter.

Strid om NATO
Ett av kravene fra Russland kan være at Ukraina om kort tid må holde en folkeavstemning om NATO-medlemskap, ifølge Kommersant.

Ukrainas provestlige president, Oransjerevolusjonens helt Viktor Jusjtsjenko, er sterk tilhenger av NATO-medlemskap, men statsminister Viktor Janukovitsj er mot. Det er også nei-flertall i befolkningen, og en folkeavstemning vil kunne føre til at spørsmålet om NATO-medlemskap rett og slett blir skrinlagt.

I tillegg presser russiske myndigheter på for å få forlenget leien av en flåtebase ved Svartehavet, ifølge Kommersant. Avtalen utløper i 2017.

Den ukrainske næringslivsavisen Kontraktij skriver dessuten at Ukraina kan få problemer med å beholde kontrollen over landets gassrørledninger, som russiske Gazprom lenge har vært ute etter.

Nærmere Russland
Gassavtalen tolkes som et nytt tegn på at Ukraina er i ferd med å gjenopprette de nære forbindelsene til Russland. Det skjer etter at Viktor Janukovitsj, som tapte dragkampen om presidentstolen under det oransje folkeopprøret i 2004, er blitt statsminister i landet. Han har ikke lagt skjul på at han ønsker et nærmere forhold til Russland.

Også vesteuropeiske land ble rammet da Gazprom stanset gassleveransene til Ukraina i vinter, og EU-lederne advarte under toppmøtet i Finland nylig Russland mot politisk misbruk av landets energimakt. EU minnet om at russerne er avhengig av det europeiske markedet.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger