Publisert 6. desember 2006

Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) avviser ikke mobile gasskraftverk fullstendig, men sier at hun foretrekker mobile kraftverk drevet av biobrensel.

NTB

– Denne beskjeden har Statnett fått, og selskapet må selv ta den risikoen som følger med å bestille et rent gasskraftverk. Jeg kan ikke her og nå si om det vil bli gitt utslippstillatelse for et gasskraftverk, sier hun til NTB.

Tre mobile kraftverk
Statnett-styret vurderer neste uke kjøp av tre mobile kraftverk i tilfelle strømkrise neste vinter. De tre kraftverkene koster 2 milliarder kroner.

Ett av kraftverkene er planlagt lagt til Tjeldbergodden, mens det ikke er bestemt lokalisering av de to andre. Det planlagte kraftverket på Tjeldbergodden vil av sikkerhetshensyn kun gå på gass, ifølge kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett.

De mobile kraftverkene skal bare være i funksjon om vinteren, når det er helt nødvendig, ifølge Statnett.

For miljøvernminister Helen Bjørnøy kan dette bli en vanskelig sak, fordi hennes tidligere hjemfylke Møre og Romsdal og de to Trøndelag-fylkene kan stå overfor en situasjon der valget er ny produksjon av strøm eller strømrasjonering allerede neste år. Miljøvernorganisasjonene og mange politikere venter at hun som SV-statsråd skal avvise en gasskraftløsning fullstendig allerede nå. Det gjør hun ikke.

– Mitt utgangspunkt er at reservekraft skal basere seg på biobrensel. Men det er ikke tatt noen beslutning, og en beslutning vil ikke jeg ta her og nå, sier hun. til NTB.

Siste utvei
– Å ta i bruk mobile kraftverksløsninger skal være absolutt siste utvei før strømrasjonering, sier Signe Nåmdal, direktør for SFTs næringslivsavdeling.

Statnett må søke SFT om konsesjon for utslipp av miljøgasser ved eventuelle kjøp av mobile kraftverk. Lokaliseringen av mobile kraftverk vil være sentrale for SFTs vurdering.

Venstre krever at Bjørnøy avviser en utslippssøknad fra et mobilt gasskraftverk.

– Dette kan ikke kombineres med de ambisjoner regjeringen har sagt den har i klimapolitikken, sier Gunnar Kvassheim (V), lederen av Stortingets energi- og miljøkomité, til NTB.

Mobile gasskraftverk plassert i Midt-Norge får Arbeiderpartiets støtte.
– Det vil være en klok beslutning å kjøpe mobile gasskraftverk. Det kan bli nødvendig for å dekke det varslede strømunderskuddet i Midt-Norge, mener Karin Yrvin (Ap), som er medlem av Stortingets energi- og miljøkomité.

Reagerer
Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken reagerer kraftig på Statnetts planer om kjøp av mobile gasskraftverk.

– Dette er utslippsbomber som forurenser mer enn danske kullkraftverk. Dette vil bidra til store CO2-utslipp og store utslipp av nitrogenoksider, som fører til sur nedbør, sier han.
Det er ventet at styret i Statnett vedtar kjøpet av gasskraftverkene i neste uke.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger