Publisert 29. desember 2006

Bellona-leder Frederic Hauge mener miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) må gå av som statsråd fordi hun lar Hydro letebore nær Nordkapp. Men Bjørnøy føler seg ikke truffet.

Hydro får lov til å letebore 45 kilometer nord for Nordkapp. Det liker ikke Bellona. (Fotomontasje: Øye)

-Vanligvis har jeg veldig stor respekt for det miljøbevegelsen står for, men i denne saken tar Frederic Hauge feil, sier Bjørnøy til Drammens Tidende.

Bellona-lederens raseri kommer som en reaksjon på at Miljøverndepartementet har gitt Hydro grønt lys for prøveboring ved Nordkapp.

Frederic Hauge mener statsråden bør gå av. Men Helen Bjørnøy står på sitt. Hun mener saken ble avgjort for lenge siden og at Bellona heller bør bruke energien sin på andre saker.

-Denne avtalen er en del av kompromisset mellom regjeringspartiene om forvaltningsplanen. Da vi gikk gjennom nordområdenes sårbarhet, valgte vi ut områder hvor boring kunne tillates, nettopp fordi de ikke er svært sårbare. Dette er et slikt område, sier Bjørnøy til avisen.

Prøveboringen vil foregå 45 kilometer nordvest av Knivskjellodden og Nordkapp i Finnmark. Det er nærmere land enn noen andre boringer i Norge til nå.

Letebrønnen skal bores med den halvt nedsenkbare riggen «Polar Pioneer», som er designet for operasjoner på dypt vann og i arktiske strøk. Boretiden er anslått til 40 dager.

Miljøverndepartementet sier at utslippstillatelsen er i tråd med de strenge kravene som gjelder i området, og sier de har fulgt anbefalingen fra Statens forurensningstilsyn (SFT).

Bellona-leder Frederic Hauge er sjokkert og kaller vedtaket politisk amatørskap.
-Aldri har det vært boret nærmere land i Norge. Men beredskapsplanene er overhodet ikke av den standard som Stortinget krevde da forvaltningsplanen for Barentshavet ble vedtatt i høst. Det viser de siste øvelsene klart, sier Hauge til NTB.

Han mener at departementet lar seg overkjøre av oljeinteressene.

-Dette er den første av de kystnære boringene som planen åpner for, og anken har vært kjørt som en hastesak i departementet. Det hele er gjort unna på 14 dager i julestria, sier Hauge.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger