Publisert 14. november 2006

Miljøvernminister Helen Bjørnøy tror ikke på noen ny klimaavtale i år, men hun mener FNs klimamøte er et viktig skritt på veien mot å enes om Kyotoavtalens etterfølger.

NTB

Tirsdag kveld reiser hun til Nairobi for å slutte seg til FNs klimakonferanse. Det viktigste er at de 189 landene blir enige om en stram tidsplan for en ny klimaavtale, slik at en ny overenskomst er på plass når Kyotoavtalen utløper i 2012, fastslår Bjørnøy overfor NTB.

Det er ikke ventet noe avgjørende gjennombrudd i arbeidet med å få til strengere klimatiltak på FN-møtet.

Flere land – større kutt
Utslipp av CO2 og andre klimagasser fører til global oppvarming, noe som igjen gir seg utslag i omfattende klimaendringer, advarer stadig flere forskere.

– Hovedsaken er å få med flere land på større kutt etter 2012. I tillegg er vi opptatt av at vi må klare å få til en halvering av verdens utslipp innen 2050, sier Helen Bjørnøy (SV) til NTB.

– For å oppnå disse to tingene må vi på denne konferansen bli enige om en veldig stram tidsplan som gjør at vi klarer å få til en avtale etter 2012 som inkluderer flere land og større utslipp.

Norge går inn for at forhandlingene om nye klimaforpliktelser etter 2012 skal ta utgangspunkt i at gjennomsnittstemperaturen på jorda ikke må øke mer enn 2 grader fra førindustrielt nivå.

Tøffe krav
Verdens samlede klimagassutslipp må stabiliseres i løpet av de kommende ti årene og deretter reduseres kraftig, mener Natur og Ungdom. Organisasjonen krever at de samlede utslippene fra verdens rike land reduseres med 30-35 prosent innen 2020.

– Norge bør for eksempel halvere sine utslipp innen 2020, sier Natur og Ungdom i en pressemelding.

Regjeringen går inn for at de globale utslippene av klimagasser halveres innen 2050, og at Norges utslipp reduseres med mellom 50 og 80 prosent i det samme tidsrommet.

– Vi er nødt til å ta akkurat de samme forpliktelsene hjemme som ute, sier Helen Bjørnøy til NTB.

Natur og Ungdom mener det er pinlig og trist at Norge ifølge en undersøkelse fra den tyske organisasjonen Germanwatch ikke klarer å følge våre nabolands klimainnsats.

Bjørnøy mener årsaken til det blant annet er at den forrige regjeringen førte en «veldig slapp klimapolitikk som vi i dag ser konsekvensene av».

Krever fortgang
Venstres Gunnar Kvassheim, som leder Stortingets energi- og miljøkomité, følger Nairobi-møtet.

– For Venstre er det viktig å få fortgang i forhandlingene om en klimaavtale som oppfølging av Kyotoavtalen. For at en slik avtale skal bli god er det viktig å få flere land med store utslipp til å forplikte seg, sier Kvassheim.

Store industriland som USA og Australia har ikke undertegnet Kyotoavtalen. Heller ikke store utviklingsland, som Kina, India og Brasil, har forpliktet seg til å redusere sine utslipp. Bjørnøy vil ha begge disse gruppene av land med i prosessen fremover.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger