Publisert 26. oktober 2005

Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) mener at den norske forvaltningsplanen for Barentshavet bør kunne bli modell for løsning av sammensatte miljøproblemer i havområder.,
NTB

Bjørnøy sier til NTB at et førsteutkast til forvaltningsplan vil være klar i slutten av 2005, og at den ferdige planen skal legges fram en gang i 2006.

– Det vil ikke bli tildelt noen ny konsesjoner for oljevirksomhet før denne planen er ferdig. Den skal danne basis for all virksomhet. Vi vil se all virksomhet i sammenheng, sier miljøvernministeren.

Felles utfordring
Bjørnøy møtte onsdag sine nordiske kolleger på møtet i Nordisk Råd i Reykjavik. Her la hun fram planene for det norske formannskapet i det nordiske samarbeidet.

– Vi skal gjøre vårt. Miljøødeleggelsene er en felles utfordring som krever felles løsninger. Regjeringen vil bidra til å sette miljøspørsmål tydelig på dagsordenen. Vi skal stå for en tydelig og synlig miljøpolitikk, lover hun.

Miljøvernministeren sier at de som bor i Arktis allerede opplever virkningene av de store klimaendringene og av miljøgiftene som fraktes inn både via luft og vann og som hoper seg opp i området.

– Vi vil sørge for at det nå tas en samlet nordisk innsats for at de samfunnsmessige konsekvensene av klimaendringene blir kartlagt, sier Bjørnøy.

Folkelig engasjement
Hun legger vekt på at folk flest skal ta del i arbeidet. Derfor planlegges det blant annet en konkurranse hvor lokalsamfunnene inviteres til å presentere hvordan de arbeider for å stoppe tapet av biologisk mangfold.

Bjørnøy sier det skal arbeides for å bruke erfaringer fra lokalsamfunn og forskning for å legge bedre til rette for satsing på friluftsliv og psykisk helsevern.

– I Norden har vi gode tradisjoner for folkelig deltakelse i samfunnsplanleggingen. Det er viktig med en bred oppslutning for at vi skal kunne føre en offensiv miljøpolitikk, sier miljøvernminister Bjørnøy. (©NTB)

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger