Publisert 11. mai 2007

Norsk bistand til olje- og gassutvinning er vellykket som starthjelp, men gir dårligere resultater i mer etablerte oljenasjoner., NTB

Norge har gitt nærmere en halv milliard kroner i oljebistand det siste tiåret. Støtten skal økes de neste fem årene. Nå har Norad evaluert bistanden til Angola, Bangladesh, Mosambik og Øst-Timor, som samlet har mottatt mer enn 60 prosent av støtten.

Konklusjonen er at støtten har vært vellykket i land hvor slik virksomhet er ny, men at hjelpepengene har gitt dårligere resultat i mer etablerte oljenasjoner.

Landet som fikk mest penger, Mosambik, har fått mest ut av hver krone, med utsikter til gode inntekter av gassprosjekt i tida framover. Også Øst-Timor vil kunne få store framtidige inntekter ved hjelp av den norske støtten forutsatt at de får faglig hjelp i lang tid framover, ifølge rapporten.

I Bangladesh har derimot den norske bistanden hatt liten virkning, og ikke gitt varig styrking av landets oljeinstitusjoner.

I Angola har evalueringen vært mindre omfattende enn i de andre landene, men det tyder på at støtten heller ikke her har bidratt til utvikling.

Derimot har den norske bistanden til Angola vært viktig for å få på plass et godt lovverk, slår Norad fast i en pressemelding.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger