Publisert 4. februar 2000

Bare uker etter at StatoilHydro fikk mediekjør på seg på grunn av gammel korrupsjon, blåser det nå opp til storm rundt Aibel. Der går fire tidligere ansatte til sak på grunn av korrupsjon og varsling.

De fire ble avskjediget i sommer. Aibel mener de fire har brutt et amerikansk anti-korrupsjonsprogram i forbindelse med fornyelse av arbeids- og oppholdstillatelse i Nigera. De fires advokat er ikke enig.

REPRESENTERER OPPSAGTE:
Thomas Smedsvig.
(Foto: SMEDSVIG HEITMANN)

– Etter beste evne
– I etterkant av korrupsjonsproblemer i andre deler av Aibel-systemet, som ikke inkluderer Norge, ble konsernet pålagt ganske omstendelige prosedyrer, og det er disse prosedyrene de fire som er sagt opp skal ha brutt. Mine klienter mener derimot at de har fulgt prosedyrene etter beste evne, og at de er sagt opp fordi de varslet om at et uautorisert selskap skulle brukes for å fornye arbeids- og oppholdstillatelsen til en av de som nå er sagt opp, sier advokat Thomas Smedsvig til Oilinfo.

– Prosedyren selskapet har blitt pålagt, innebærer blant annet at om et selskap skal bistå ved søknad om arbeids- og oppholdstillatelse, så skal selskapet være forhåndsgodkjent for dette. Mine klienter har mistet jobben nettopp fordi de har varslet om at det ble planlagt å bruke et foretak som ikke var forhåndsgodkjent forteller Smedsvig.

Ansvar
Advokaten forteller at det ble varslet, at søknaden ble trukket tilbake før den var behandlet og at ingen skade skjedde. De som varslet om at dette var i ferd med å skje, ble oppsagt og utestengt fra arbeidsplassen.

– Et av de sentrale spørsmålene her er knyttet til ansvar. En av de som er sagt opp, er han som trengte fornyelse av arbeids- og oppholdstillatelsen. Han mener å ha handlet i god tro, til selskapets beste og fulgt de beskjeder han fikk fra Aibel. De som har blitt sagt opp har også spurt juridisk avdeling i Aibel om råd, uten å få det. Stridsspørsmålet i denne sammenheng blir derfor hvem som har ansvaret for at dette forholdet ble initiert, sier Smedsvig.

Ingen kommentar
Aibel-ledelsen vil på sin side ikke kommentere saken.

– Vi kommenterer ikke personalsaker, sier Senior Vice President for kommunikasjon og marked Ola Bøsterud til Oilinfo.

Saken er berammet til å gå i Haugaland tingrett i uke 50, skriver Stavanger Aftenblad.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger