Publisert 21. januar 2008

USA og Sverige vil ikke at Arktisk Råd nå skal behandle anbefalingene fra forskere som i tre år har arbeidet med en rapport om olje- og gassvirksomhet i Arktis.

NTB

Det er Arktisk Råd, der de nordiske land, Russland, USA og Canada er med, som har bestilt den omfattende rapporten «Assessment of Oil an Gas Activities in the Arctic». Den tunge vitenskapelige rapporten er laget av forskere i Arctic Monitoring and Assessment Programme (AMAP). Hovedrapporten legges fram under nordområdekonferansen Arctic Frontiers i Tromsø mandag.

Rapporten inneholder en sammenstilling av kunnskap om olje- og gassvirksomheten i arktiske strøk, og det er ventet at vitenskapsmennenes konklusjoner kan få betydning for framtidige olje- og gassprosjekter i Arktis.

Utsetter
Når rapporten presenteres i Tromsø, blir det uten forskernes anbefalinger til tiltak.

Anbefalingene blir heller ikke lagt fram for ministrene i Arktisk Råd til politisk behandling, slik det har vært vanlig med alle tidligere AMAP-rapporter om forurensning og klima i Arktis.

– Det er ikke bestemt at anbefalingene fra forskerne aldri skal opp til politisk behandling. Men både USA og Sverige har sagt at de vil ha en grundigere politisk prosess, og at dette tar tid, sier seniorrådgiver Stein Rosenberg i Utenriksdepartementet til NTB.

5000 lisenser
Etter det NTB får opplyst fra annet hold, settes den amerikanske motviljen mot å vedta anbefalinger i sammenheng med økt amerikansk aktivitet i arktiske strøk. Oppfatningen er at amerikanerne ikke ønsker å forplikte seg til konklusjoner som kan bremse aktiviteten i områdene utenfor kysten av Alaska.

For første gang på 16 år utlyses leteområder på amerikansk side i Tsjutski-havet mellom Alaska og Sibir. Den 6. februar legges hele 5.000 leteblokker ut på auksjon på et område som er mer enn halvparten så stort som Nordsjøen.

Den største utfordringen for lete- og borevirksomheten der, er at det 120.000 kvadratmeter store området er dekket av is mesteparten av året.

Etter det NTB får opplyst, er det noe mer uklart hvorfor svenskene ikke ønsker å behandle forskeranbefalingene nå. Det kan ha sammenheng med uenighet om rollefordeling i Arktisk Råd der Norge nå har formannskapet.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger