Publisert 28. oktober 2006

Bolivias undertegnet fredag kveld nye kontrakter med flere store utenlandske oljeselskaper etter at president Evo Morales i mai vedtok å nasjonalisere energisektoren.

NTB

Evo Morales og
Bolivia med større
kontroll over landets
forvaltning av olje- og gassressursene.

Morales var selv til stede da representanter for franske Total og amerikanske Vintage undertegnet avtalen som innebærer at de overlater olje og gass de produserer til det statlige oljeselskapet YPFB for videresalg.

Like før seremonien ble det kjent at også britiske BP skal undertegne en lignende avtale. Andre selskaper, som Brasils Petrobras og Spanias Repsol-YPF skal også ha blitt enig med regjeringen om nye kontrakter.

Kontraktene innebærer at regjeringen får større kontroll over produksjonen og en større andel av inntektene fra landets rike olje- og gassfelt, som likevel fortsatt skal drives av de utenlandske oljeselskapene i samarbeid med det bolivianske YPFB.

Når det gjelder Total skal selskapet fortsette å drive sitt Itau-felt, men i et samarbeid som innebærer at den bolivianske stat får 82 prosent av inntektene. Total har også forpliktet seg til å investere 1,9 milliarder dollar i Itau og to andre felt.

Avtalene med Petrobras og Repsol er mer komplekse, og forhandlingene med Brasil har vært vanskelige. Det er ennå ikke kjent hva avtalene innebærer.

Bolivia eksporterer 25 millioner kubikkmeter gass per dag til Brasil, noe som dekker halvparten av det enorme landets behov. Samtidig er Brasil den største investoren i Bolivias energisektor. Landet kontrollerer 14,5 prosent av Bolivias gassreserver.

Ifølge Bolivias visepresident Luis Garcia Linera vil gode avtaler med de utenlandske oljeselskapene resultere i nye 13 milliarder kroner i inntekter for landet, noe som svarer til 23 prosent av landets BNP.

Forhandlingene har vært harde siden energisektoren ble vedtatt nasjonalisert og selskapene fikk seks måneder til å forhandle fram nye kontrakter med myndighetene. Fristen løper ut lørdag.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger