Publisert 4. februar 2000

Forslaget om å utvide forhåndsdefinerte områder for olje og gass til kystnære områder i Nordsjøen bør utsettes ifølge Klif.

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) skriver i en høringsuttalelse at blokkene i Barentshavet ikke bør tildeles før oljevernberedskapen er styrket.??

Forslaget fra Olje- og energidepartementet (OED) til tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO) i 2012 omfatter to blokker i Nordsjøen. I tillegg er det 13 blokker i Norskehavet og deler av blokkene i det området som tidligere var stengt for petroleumsaktivitet, fra 35 til 50 kilometer fra land utenfor Nord-Troms og Finnmark.??

Kystnære blokker
– De to foreslåtte blokkene i Nordsjøen er svært kystnære, sier direktør Ellen Hambro i Klif.??

– De grenser inn mot et område som er pekt ut som særlig verdifull på grunn av sjøfugl. Vi mener utlysningen her først bør skje etter at forvaltningsplanen for Nordsjøen og Skagerrak, som etter planen er ferdigstilt i 2013, sier Hambro,

Klif mener ressursmyndighetene for olje og gass generelt bør være varsomme med nye tildelinger i områder som er pekt ut som særlig verdifulle.

Mer beredskap
I forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten peker regjeringen på en rekke forhold knyttet til beredskap mot akutt forurensning de mener må kartlegges og videreutvikles. Dette er Klif enig i.

– Vi er bekymret for de kystnære blokkene i Barentshavet. Selv om de inkluderes i TFO, er det fortsatt utfordringer med beredskapen mot akutt forurensning. Vi anbefaler at disse blokkene ikke tildeles før beredskapen er videreutviklet og styrket, sier Hambro.

Utfordringer
For hver enkelt leteboring stiller Klif strenge krav til beredskap mot akutt forurensning i de kystnære områdene, basert på best tilgjengelig teknologi. Det er imidlertid store utfordringer knyttet til begrensninger ved og tilgang til beredskapsutstyr. Det samme gjelder behovet for å samle opp eventuelle utslipp raskt, før det treffer sårbare ressurser og kystområder.

Ifølge Klif blir beredskapen bedre og kostnadene trolig mindre med et mer helhetlig og permanent beredskapssystem for kyst og strandsone.

Les mer om TFO 2012 .

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger