Publisert 4. februar 2000

Tidligere har Tyskland bedt Norge og andre oljeland med å stoppe leting på dypt vann. Nå følger resten av EU etter, og foreslår midlertidig forbud mot dypvannsboring.

Det var under en pressekonferanse i Brussel onsdag, at energikommissær for EU, Günther Oettinger, fortalte at EU fortsetter å undersøke muligheten for å forby oljeboring på dypt vann.

– Et moratorium må ikke hindre fortsatt økonomisk vekst, men kan gi oss pusterom til å vurdere sikkerheten, sier Oettinger.

EU foreslår dermed at selskapene som blir tildelt lisenser tilfredsstiller EU-krav, samt at de har en kriseplan, og ikke minst en økonomisk evne til å dekke kostnader ved en eventuell ulykke, det skriver Teknisk Ukeblad.

I tillegg skal oljeplattformer kontrolleres av nasjonale myndigheter, og igjen evalueres av uavhengige eksperter. I tilfelle ulykke skal selskapet ansvarlig rydde opp i skadene innenfor en sone på maksimalt 200 nautiske mil fra kysten. I dag ligger dette ansvaret hos European Maritime Safety Agency.

Under pressekonferansen påpekt Oettinger at EU vil lære av Norge, og at hvis unionen skal bli best i verden på sikkerhet må de basere seg på de strengeste reglene som finnes på området.

– Et moratorium er veldig viktig. Jeg er glad for at en rekke medlemsstater nå støtter dette. Dette skal nå diskuteres i EU-rådet og parlamentet. Når det gjelder Storbritannia må vi vurdere hvor viktig oljen er for britisk økonomi. Hvis et moratorium ikke blir akseptert, håper jeg i det minste at alle medlemsstatene vil akseptere strengere sikkerhetsregler, sier Oettinger.

For å hindre at EU må importere mer petroleum vil EUs forslag, presentert av Oettinger, bare gjelde ny leting.

I dag er det bare Norge i Europa som driver dypvannsboring, senest på Dalsnuten hvor Shell har operatørskapet. Også Storbritannia og Romania har ifølge Teknisk ukeblad planer om boring på dypt vann.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger