Publisert 10. oktober 2007

DONG E&P Norge starter sin første boring på norsk sokkel i oktober. Det danske selskapet vil gjøre nærmere undersøkelser av funnet Oselvar i Nordsjøen.

Tekst: Torstein Schjølberg

Elisabeth Svane og DONG
snart i gang på Oselvar.

– Dette er vår første oppgave som operatør på norsk sokkel, så det er klart dette er spennende for oss, sier Elisabeth Svane i DONG E&P Norge til Petro&industri.

– Vi blir jo mer operasjonelle enn hittil. Følgelig har vi tilpasset vår organisasjon her i Stavanger, blant annet bygget opp vår beredskapsorganisasjon. I tillegg har vi personell fra DONGs boreavdeling i Danmark som støtter oss i prosjektet.

Elisabeth Svane er sjef for selskapets norske «Developing Assets», en tverrfaglig avdeling som ivaretar DONG E&P Norges andeler i lisenser hvor det er gjort olje/gass-funn som vurderes teknisk og kommersielt gjennomførbare.

Tidligere Elf-funn
Funnet Oselvar befinner seg på utvinningstillatelse 274 i Nordsjøen hvor DONG E&P Norge er operatør, og hvor det danske selskapet nå skal bore en avgrensningsbrønn på dette relativt gamle funnet.
– Oselvar er funn som ble gjort av Elf på 1990-tallet. Funnet ligger midt mellom Ula og Gyda, og det ble den gang boret to brønner, forteller Svane.

Det er den oppjekkbare riggen «Maersk Guardian» som skal utføre borejobben for DONG. Brønnen vil bli boret til mer enn 3000 meter under havflaten på 72 meter havdybde.

– Vi regner med å komme igang i med boringen i midten av oktober, med en antatt varighet på 55 dager. Avhengig av resultatet, er det planlagt å teste brønnen og/eller å bore et sidesteg, sier Svane.

Subsea
Et feltutviklingsprosjekt med deltakere fra både Norge og Danmark er etablert. Dersom en utbygging av Oselvar blir aktuelt, er en subsea oppkopling mot enten Ula- eller Gyda-plattformen den mest sannsynlige utbyggingsløsningen. Selskapene Revus, PA Resources og Noreco er DONGs partnere i lisensen.

DONG har fra før eierinteresser i Ula og Gyda, og har også eierandeler i andre produserende oljefelt på norsk sokkel.
– Vi er blant rettighetshaverne i Ormen Lange, Glitne, Tambar og Enoch, og deltar også i utvikling av andre felt og lisenser i disse områdene, forteller Svane.

DONG E&P etablerte seg på den norske sokkelen i 2000 gjennom deltakelse i to letelisenser. Selskapet har nå operatørstatus på fem utforskningslisenser på norsk sokkel, og har planlagt tre boreoperasjoner . I 2008 vil selskapet bore to letebrønner i produksjonslisensene PL274 og PL289, som også ligger i Nordsjøen.

Medeier i Ormen Lange
DONG E&P Norge AS inngår som et datterselskap i det danske energikonsernet DONG Energy som gjennom fusjoner og oppkjøp har fått en ledende posisjon blant energiselskap i Nord-Europa. I 2002 kjøpte DONG Statoils andeler på dansk kontinentalsokkel, og ble operatør for Siri-feltet. Et par år senere kjøpte selskapet 10,34 prosent av Ormen Lange-feltet fra BP. Handelen sørget for at selskapets gassreserver økte med 40 milliarder kubikkmeter.

Konsernet har rundt 4500 medarbeidere med en omsetning på 36 milliarder danske kroner. Selskapets kontor i Stavanger har om lag 50 medarbeidere.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger