Borten Moe om utenlandskablene: – Informasjonen vi fikk var åpenbart feil

Foto: Norsk olje og gass/Kilian Munch
NTB
Publisert 31. juli 2022

Borten Moe var olje- og energiminister i Stoltenberg-regjeringen da avtalen med Storbritannia og Tyskland, som la grunnlaget for utbyggingen av utenlandskablene, ble skrevet under i 2012.

– Fortellingen den gangen var jo at modellene viste en marginal økning i den norske strømprisen. Den informasjonen vi fikk da beslutningen ble tatt, var åpenbart feil, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) til Dagsnytt 18 fredag.

Sør-Norge opplever for tiden høye strømpriser. Tidligere er det advart om at høye strømpriser kan gi en tøff høst og vinter. Statnett har advart om lav fyllingsgrad i magasinene, og regjeringen har bedt kraftprodusentene om å holde igjen på vannet.

Ola Borten Moe sier at ingen norsk politiker ville skrevet under på strømkabelavtalene gitt den kunnskapen vi har i dag.

– I dette tilfellet har beslutningsgrunnlaget vært for dårlig, og da får du beslutninger som er dårlig, sier Borten Moe.

I 2018 mente forskningsinstituttet Sintef at kablene ville øke strømprisen med noen øre og på lang sikt kunne gjøre strømmen billigere. Forskningsleder Ellen Krohn Aasgård i forskningsinstituttet mener at de ikke tok feil.

– Jeg tror det var få som hadde med i fremtidsscenarioene og analysene sine at det skulle være såpass massiv usikkerhet i energiforsyningen i Europa. Vi har havnet litt i det helt ytterste av det ekstreme utfallsrommet som kanskje var i et tidligere framtidsscenario, også det vi hadde i 2018, sier Krohn Aasgård.

Siste fra forsiden

Utsetter 26. konsesjonsrunde – SVs oljeseier vekker bekymring

+

Hamlet ett steg nærmere utbygging

Boret tørt på Othello Nord

Får fem nye brønner på Johan Sverdrup

DeepOcean tildelt subsea-kontrakter verdt 2 milliarder kroner

– Mulighetene i Barentshavet har forsterket seg

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger