Publisert 4. februar 2000

OPPDATERT: Oljegiganten BP skal ha droppet å gjennomføre en kostbar og tidkrevende test på «Deepwater Horizon», bare timer før eksplosjonen.

BP hyret et team fra oljeserviceselskapet Schlumberger. Arbeidsfolkene skulle teste sementering av brønnen riggen hadde boret, men de ble sendt hjem elleve timer før riggen eksploderte 20. april, skriver avisa New Orleans Times-Picayune.

Ifølge en tjenestemann i selskapet, er testen den eneste som virkelig kan fastslå den faktiske effekten av sementforingen.

– BP spurte ikke vårt team om å ta akustiske tester fra brønnen, sier Stephen T. Harris, en pressetalsmann i Schlumberger.

Før teamet ble sendt tilbake til Louisiana med helikopter, skal naturgass ha lekket ut av brønnen, noe som deretter førte til antenning og eksplosjon. Elleve personer mistet livet i ulykken, som også har ført til en gigantisk oljelekkasje i Mexicogolfen.

Les også: 3.000 fat olje pumpes opp daglig

Anklages for cover-up
I går anklaget den amerikanske regjeringen BP for ikke å fortelle hele sannheten rundt oljekatastrofen.

I et brev til BP-sjef Tony Hayward skriver Janet Napolitano, minister for nasjonal sikkerhet, og Lisa Jackson, lederen for miljøbyrået EPA, følgende:

– Når man håndterer en oljelekkasje, er det avgjørende at alt håndteres på en gjennomsiktig måte, med all informasjon og data fra hendelsen tilgjengelig for den amerikanske regjeringen og det amerikanske folk.

Spuddet ny brønn
BP har startet med å bore avlastningsbrønn nummer to, i et forsøk på å isolere lekkasjebrønnen. Det er den halvt nedsenkbare riggen «GSF Development Driller II» som tar seg av borejobben i den andre avlastningsbrønnen, mens søsterriggen «GSF Development Driller III», spuddet første brønn.

Når riggene når reservoaret, skal det pumpes borevæske ned i brønnen for å stoppe lekkasjen fra reservoaret. Etterpå skal
brønnen forsegles med sement.

Den andre avlastningsbrønnen bores for at BP skal ha et annet alternativ, om ikke boringen i første brønn går som planlagt.

BP forventer at det vil ta om lag tre måneder å fullføre boringen i hver av brønnene.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger