Publisert 4. februar 2000

Tony Hayward, administrerende direktør i BP, fratrer stillingen og blir erstattet med tidligere TNK-BP-sjef Robert Dudley. Med seg ut porten får Hayward 10 millioner kroner og en ganske frisk pensjon.

Hayward har fått mye kritikk, særlig i USA, i forbindelse med oljeutslippet i Mexicogolfen i sommer. Han har blant annet blitt sitert på at utslippet var «relativt lite i forhold til hvor stor Mexicogolfen er» og at det var ingen som ville at utslippene skulle stoppe mer enn han, fordi han ville ha livet sitt tilbake. Kommentarene har skapt harme i den amerikanske befolkningen, og det er trolig en medvirkende årsak til at Hayward nå blir erstattet med amerikanske Robert Dudley.

GåR AV: BP-sjef Tony Hayward. (Foto: BP)

Andre kvartal
Haywards avgang blir annonsert samme dag som selskapets resultater for andre kvartal blir presentert, og det er forventet at resultatene som legges fram vil være rekorddårlige for BP.

Dudley kom i sin tid fra Amoco, og har vært ute i hardt vær før. Han var i fem år administrerende direktør i TNK-BP, BPs russiske joint venture-selskap med investeringsselskapene AAR. Konflikter i selskapet førte til slutt til at Dudley måtte rømme Russland og oppholde seg en stund på hemmelig adresse i Europa. Etter dette gikk han av som leder av selskapet i 2008, og det går nå rykter om at Hayward kan komme til å ta over den jobben.

– Vi er heldige som har en etterfølger klar av det kaliberet Bob Dudley er, og som har tilbrakt sitt yrkesaktive liv i oljeindustrien både i USA og ellers i verden. Han har vist seg som en robust leder under tøffe forhold, sier BPs styreformann, svenske Carl-Henric Svanberg, i en pressemelding.

McKay tar over USA
Dudley har den siste tiden hatt ansvaret for BPs virksomhet i USA. Nå flytter Dudley til Storbritannia og gir stafettpinnen i USA videre til Lamar McKay.

– Når vi nå bytter om på rollene her, vil jeg særlig at innbyggerne langs kysten i Mexicogolfen skal vite at min dedikasjon til å rydde opp i regionen ikke er mindre. Jeg har lovet å ordne opp, og det løftet vil jeg holde, sier Dudley i en pressemelding.

Hayward får med seg en årslønn ut døra i BP, tilsvarende rundt 10 millioner kroner. I tillegg har han en pensjonspott på rundt 100 millioner kroner og tilgang til en aksjesparingsordning som ifølge BBC kan være verdt flere titalls millioner kroner. Hayward fratrer sin stilling fra 1. oktober i år.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger