Publisert 4. februar 2000

Mens en regner med utgifter på 1600 kroner per tonn redusert CO2 ved elektrifisering på norsk sokkel, betyr elektrifisering av Valhall snarere sparte penger, fremfor økte utgifter.

ELEKTRIFISERES FRA LAND: Valhall. (Foto: BP)

I rapporten «Kraft fra land til norsk sokkel» fra 2008 blir det slått fast at elektrifisering har en såkalt tiltakskostnad på minst 1.600 kroner per tonn redusert CO2. Elektrifisering fra land regnes som et miljøtiltak, der alternativet er å produsere strøm fra gassturbiner offshore. I forbindelse med de omfattende oppgraderingene på BPs Valhall-felt skal feltet også elektrifiseres. For BPs del fører ikke det til noen tiltakskostnad, men snarere innsparte penger.

– Disse inntektene er vanskelige å estimere isolert, fordi strømkabelen er en integrert del av hele Valhall-feltet med nytt feltsenter og oppgraderingen av de gamle plattformene, sier Olav Fjellså, kommunikasjonsdirektør i BP Norge, til Stavanger Aftenblad.

årsaken til dette er lang levetid på feltet i tillegg til at de gamle gassturbinene uansett måtte skiftes ut eller kraftig oppgraderes. Uten turbinene får en lavere drifts- og vedlikeholdsutgifter.

– Tiden plattformen kan være i produksjon øker med elektrifisering, det blir mindre støy på plattformen og bedre arbeidsmiljø sier Duncan MacLeod, prosjektleder for kraft fra land på Valhall.

Valhall blir med dette det første feltet som er elektrifisert fra land etter at det er kommet i produksjon.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger